Sunt mai multe scenarii discutate legat de începerea școlii și de măsurile care ar trebui respectate. Potrivit unor informații, parinţii care au sperat să poată opta între prezența în școală și cursurile online, află că o vor putea face doar dacă au recomandări de la medic. Oficiali din ministerele Educației și Sănătăţii au dat câteva răspunsuri la probleme ridicate de senatori în comisia de specialitate.
În oricare dintre scenarii, școala este obligatorie pentru toți copiii, spun oficialii din Ministerul Sănătății.
Sunt însă medici dar și voci din rândul părinților care aduc în atenție situații dificile.
Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Poate nu-și doresc să meargă la școală și vor să trimită copilul la câmp, nu cred că decizia la nivelul familiei e oportună, dar în situații medicale unde sunt recomandări să se poată opta pentru învățământ la distanță.
Mihai Craiu, medic primar pediatru, INSMC: Sunt familii unde există copii cu probleme de sănănate care clar trebuie să înveţe la distanţă, sunt familii unde unul din părinţi sau din bunici are o boală extrem de gravă care dacă se complică cu infecţia cu noul coronavirus ar putea muri.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Nu trebuie să ai neapărat boli asociate, poți să ai și copii mici, propriul copil se poate contamina, nu dorește nimeni să-și ducă copilul, chiar dacă incidența la copii e mică.
Frica nu ar trebui să dicteze decizia unui părinte de a trimite sau nu copilul la şcoală. Iar cei mici pot fi obişnuiţi din timp cu anumite reguli de igienă, spun medicii.
Mihai Craiu, medic primar pediatru, INSMC: Putem să exersăm cu copiii spălatul corect pe mâini. Poate fi găsit bandana sau fularul favorit care să poată să fie purat la gură. Eu știu că masca generează o groază de emoții.
Triajul va fi făcut zilnic de părinte acasă, dar şi de medici sau cadre didactice la prima oră de curs.
În câteva zile ar trebui să avem o imagine mai clară a modului în care se vor petrece orele în școală.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Pentru predare pregătim și ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină și an de studiu. Ele sunt în lucru, pe 15 august să fie finalizate.
A mai fost ridicată și problema testării tuturor profesorilor şi elevilor, dar măsura nu e nici posibilă şi nici indicată, spun specialiştii din sănătate. Vorbim de milioane de teste, iar unul negativ, într-un anume moment, poate duce la relaxarea măsurilor de prevenţie.
Sursa: stiri.tvr.ro