Vâlcenii pasionaţi de istorie şi nu numai au şansa să afle, în aceste zile, povestea fascinantă a 34 de femei care reprezintă simboluri incontestabile ale succesului în România şi Polonia şi care au reuşit să schimbe lumea. Povestea este spusă de Institutul Polonez din Bucureşti, cu ocazia unei expoziţii de artă vizuală găzduită de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”. Printre eroinele expoziţiei se numără femei care au luptat pentru libertate şi propriile drepturi, dar şi pioniere în domeniul ştiinţei, artei şi sportului din cele două ţări.
Intitulată „Poloneze şi românce care au schimbat lumea”, expoziţia pregătită de Institutul Polonez din Bucureşti aduce în atenţia publicului povestea eroinelor care au luptat împotriva regimului comunist sau care au executat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, femei care au luptat pentru propriile drepturi, care au zburat pentru prima oară sau au fost recompensate cu premiul Nobel pentru ştiinţă. Viaţa a 17 poloneze şi a 17 românce este prezentată în oglindă în cadrul expoziţiei.
În ultimul deceniu, Institutul Polonez a fost o prezenţă constantă în viaţa culturală a municipiului Râmnicu Vâlcea, încercând să aducă în atenţia publicului o serie de fapte care au marcat istoria celor două popoare. Baza acestei legături puternice îşi are originile însă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când foarte mulţi cetăţeni polonezi s-au refugiat din calea naziştilor în Râmnicu Vâlcea.
Vernisajul expoziţiei „Poloneze şi românce care au schimbat lumea” va sta la Râmnicu Vâlcea până la finele lunii octombrie şi va putea fi vizitată de către toţi cei care trec pragul bibliotecii.
Etichete: biblioteca, expozitie, valcea