Expoziție de fotografie „Silviu Purcărete – 50 de ani de teatru”, sâmbătă, 18 mai, la Centrul „Constantin Brâncuși” Muzeul de Artă Craiova

Regizorul Silviu Purcărete împlinește anul acesta 50 de ani de carieră teatrală, ce însumează peste 122 de spectacole de teatru și operă puse în scenă pe toate meridianele lumii.

În 1974 absolvă studiile de regie la IATC, sub îndrumarea profesorului și regizorului Valeriu Moisescu, un admirabil profesionist și mentor. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț cu spectacolul Romeo și Julieta. În 1975 începe să colaboreze cu Teatrul Dramatic din Constanța, apoi cu Teatrul Mic din București, Teatrul de Păpuși din București și Brașov. În 1985 este invitat de Gheorghe Goange Marinescu la Teatrul Popular din Râmnicu Vâlcea să lucreze cu o trupă excepțională de actori amatori.

Emil Boroghină, unic manager teatral cu fler și viziune, îi oferă apoi spațiu și timp de lucru generos la Teatrul Național din Craiova. Aici se revelează forța creatoare a celui ce va deveni la scurtă vreme directorul Teatrului L.S. Bulandra, ulterior al Centrului Dramatic Limoges din Franța. Așa a început o carieră internațională ce continuă și azi.

Expoziția de fotografie „Silviu Purcărete – 50 de ani de teatru” dedicată aniversării se deschide sâmbătă, 18 mai, ora 13 la Centrul „Constantin Brâncuși” Muzeul de Artă Craiova. Expoziție unicat în România, cu fotografii din spectacole de teatru și operă din arhiva personală a regizorului, semnate chiar de el, sau de Mihaela Marin, Dragoș Buhagiar, Helmut Stürmer, Sean Hudson, Patrick Fabre, Pierre Borasci, Simon Anannd (Royal Shakespeare Company), Thilo Beu, Rareș Zaharia, Adi Bulboacă, Alex Condurache, Eöri-Szabó Zsolt, Peter Uhan, Petru Cojocaru, Iulian Ursachi, Nicu Cherciu, Aki Tanaka, Aoi Itoh și alții.

Adriana Moca, inițiatoarea proiectului și curatoarea expoziției, a făcut parte vreme de nouă ani din echipa artistică a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, precum și din spectacolele semnate aici de Silviu Purcărete, apoi a continuat să urmărească activitatea regizorală a acestuia, consemnând-o prin cronici și articole. ”Expoziția este, dincolo de recuperarea memoriei spectacolelor sale din acești 50 de ani de carieră, ocazia să redescoperim bucuria teatrului și generozitatea ludică a regizorului Silviu Purcărete. E un gest de reverență și recunoștință pentru o asemenea personalitate distinsă cu nenumărate premii importante de-a lungul vremii. Un exercițiu de admirație absolut necesar”.

Proiectul este inițiat de Asociația culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de AFCN.

În cadrul expoziției va avea loc lansarea albumului de fotografie – „Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze”. Apărut sub semnătura Mihaelei Marin, renumită artistă fotografă ce urmărește de mulți ani activitatea artistică a unor regizori importanți, albumul conține fotografii din 22 de spectacole semnate de Silviu Purcărete, în România și străinătate, din care amintim Așteptându-l pe Godot, Faust, Lulu, Metamorfoze, O furtună, Macbett, Regele Moare, Lohengrin, Aleko și Francesca da Rimini, precum și cele mai recente mizanscene, Antonin Artaud. Familia Cenci și Gertrude.

Volumul bilingv, română și engleză, prezintă și un eseu semnat de criticul Sebastian Vlad Popa, „Corpuri lucide – ce învăț din teatrul lui Silviu Purcărete”.

Adresăm mulțumiri către toate instituțiile artistice unde au avut loc spectacolele prezentate în album, companiile internaționale, Institutul Cultural Român și UNITER, echipele de creație, echipele tehnice, actorii, actrițele și muzicienii care au contribuit la realizarea lor.

Proiectul este inițiat și susținut de Asociația Culturală Vis-a-Vis, cu sprijnul unui Mecena care a dorit să rămână anonim.

La evenimentul de lansare va fi prezent și Silviu Purcărete, despre a cărui operă prezentată în album și expoziție vor vorbi criticul de teatru Oltița Cîntec, Președinta Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT),  scenograful Dragoș Buhagiar, Președinte UNITER și Emil Boroghină, fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare.

Asociația Culturală Vis-a-Vis promovează valori și sprijină dezvoltarea comunitară prin proiecte artistice, culturale, educaționale, formare, coaching, mentoring şi consultanță. De la înființarea în 2013, Asociația Culturală Vis-à-Vis a inițiat și realizat proiecte în parteneriat cu companii din mediul privat, instituții guvernamentale, instituții publice de educație și cultură din România și străinătate. Nominalizată vreme de cinci ani la Gala Premiilor AFCN pentru proiectele de promovare a culturii scrise, în anul 2023 Asociația a primit Premiul Special al TVR Cultural pentru proiectul „Clasa vie”.

Comunicat de presă Asociația Culturală Vis-a-Vis




Emisiuni Recente


Articole similare