Rețeta de joi: Ciorbă de raci oltenești

Una dintre cele mai originale ciorbe din bucătăria Olteniei, în satele de pe Valea Dunării, e ciorba de raci. Făcută din sărăcie, în perioada când carnea era un lux, ciorba de raci a rămas o delicatesă pe masa olteanului care se respectă. Racii sunt un fel de ardei asemănători cu kapia dar mai puţin cărnoși, ceea ce le permite să se usuce ușor. Se înşira pe sfoară şi se lasă la uscat la aer.

Ingrediente pentru ciorba de raci:
* 10-15 ardei uscaţi (raci)
* 5 cepe
* 5-6 fire praz
* 1 litru zeama de varza
* făină
* 4-5 linguri de bulion
* boia, piper, sare

Mod de preparare:
1. Ardeiul uscat se curăţă de seminţe şi se lasă la înmuiat în apă călduţă pentru 10-15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se scurgă. Se curăţă ceapa şi prazul şi se toacă mărunt. Se încinge o tigaie şi jumătate din ceapa şi prazul tocat se căleşte sumar. Se dă un praf de sare şi piper proaspăt măcinat. Tot acum, în paralel cu prepararea rântaşului, punem pe foc o oală cu 3-4 litri de apă, adăugăm restul (jumătate) de ceapă şi praz tocate şi lăsăm să fiarbă 10-15 minute. După ce au fiert 10-15 minute, punem în oală si litrul de zeama de varză şi lăsăm să fiarbă încet cât timp preparăm noi rântaşul.

Cum se face rântașul: peste ceapa şi prazul care s-au călit punem 2 linguriţe de boia şi 2 de bulion. Amestecăm să se omogenizeze.

Punem o ceşcuţă de apă călduţă şi presărăm două linguri de făină. Amestecăm uşor să nu formăm cocoloaşe. Când amestecul este omogen, mai punem apă călduţă şi lăsăm să fiarbă puţin, după care punem din nou făină. Apreciem cantitatea de rântaş în funcţie de câţi ardei raci avem de umplut şi adăugăm apă călduţă şi făină până obţinem cantitatea necesară.

Dificultatea la ciorba de raci constă în prepararea rântaşului astfel încât sa nu fie nici prea gros, ca prin fierbere, racii să devină foarte tari dar nici prea subţire pentru că nu se va lega compoziţia şi va cadea din raci, în timpul fierberii. Practic, rântaşul are aceeaşi consistenţă ca şi o cocă.

Când rântaşul este gata, începem să umplem racii cu ajutorul unei linguriţe. Înainte de a-i umple, racii trebuie crestaţi la vârf, să respire, pentru a nu cădea, prin fierbere, rântaşul din ardei. Pe măsură ce îi umplem cu rântaş, punem racii în oala aflată în fierbere. Dacă mai rămâne rântaş, după ce am umplut toti racii, formăm găluşte cu o lingură udă şi le punem la fiert, odată cu racii. Treptat, pe măsură ce fierb, racii umpluţi se ridică la suprafaţă. Se pun în oala 3-4 linguri de bulion si se adaugă sare dupa gust. Dupa ce raci au fiert cca. 2O-25 min, ciorba este gata.

 

Poftă bună!

Etichete: ,

Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare