Garoafa, sau “Floarea lui Zeus”, cum mai este denumită, rămâne una dintre cele mai des întâlnite flori, dar și foarte apreciată pentru coloritul diversificat și pentru rezistența ei. Biologul Marian Niță oferă pentru telespectatorii TVR Craiova mai multe detalii despre garoafă.
1. Care este denumirea științifică a acestei plante?
MN: Garoafa are denumirea științifică de dianthus caryophyllusL., iar familia din care face parte se numește Calyophyllaceae.
Denumirea genului provine de la cuvintele grecești „ Dios”, care înseamnă „ Zeus” și „anthos”, are înseamnă „floare”, deci „floarea lui Zeus”.
2. Ce ne puteți spune despre originea ei?
Genul cuprinde circa 200 de specii anuale, decorative prin flori, originare din bazinul mediteranean. Se caracterizează prin înălțimi cuprinse între 30-90 cm., cu tulpini ușor lignificate la bază și ramificate, cu frunze liniar lanceolate, opuse. Florile sunt solitare sau grupate în inflorescență.
3. Care sunt cerințele ecologice?
Garoafele necesită soluri fertile, argilo-nisipoase, adânc lucrate, nu suportă stagnarea apei și se recomandă administrarea de gunoi de grajd proaspăt.
4. Cum se utilizează această floare?
Garoafele se cultivă în principal pentru flori tăiate și sunt mult cultivate pe Reviera, de unde sunt exportate în multe țări. Se mai utilizează și în ronduri, partere de vară, platbande multicolore, iar soiurile pitice, chiar în borduri. Se pot cultiva și în ghivece.