Animalele de companie, în vremea pandemiei de Coronavirus

Virusul SARS-CoV-2 a oprit, într-un fel, lumea în loc. Pe lângă spaimă și stres, au fost generate în slațiul public și numeroase glume pornind de la acest virus. Multe dintre ele se referă la animalele de companie care își salvează stapânii de la o autoizolare completă, prin nevoia lor de a fi scoase afară. Și totuși, subiectul animalelor de companie este unul serios, dar neluat suficient în seamă. Specialistul în psihologie canină, Liviu Ionescu, răspunde pentru Tvr Craiova la câteva întrebări esențiale.

1. În primul rând, pot contacta animalele virusul? În Statele Unite ale Americii a fost testat pozitiv de curând un tigru, de la o grădină zoologică.

Nu. Conform ultimelor studii, din perioada februarie – aprilie 2020, la nivel mondial, din USA, Hong Kong, Japonia, Belgia, Anglia specialiștii au ajuns la concluzia că animalele nu pot contacta COVID 19.

2. Se poate transmite virusul de la om la animal? Dar invers?

În perioada februarie – aprilie 2020 au fost făcute studii și analize pe animalele ai căror stăpâni sunt pozitivi cu COVID 19. Cățeii au stat în casă alături de familie, pe toată perioada de tratament a acestora și apoi au fost făcute analize specifice pe exemplarele canine și feline aflate în studiu.
Toate centrele de știință au ajuns la același răspuns, nu există posibilitatea să se transmită COVID 19 de la om la animale sau invers.

3. Ce pași trebuie să urmeze, concret, o persoană care își scoate câinele afară?

Indiferent că suntem sau nu în perioada de urgență națională sau alte tipuri de situații, nu trebuie să facem excepție de la programul sau bioritmul animalelor. Trebuie păstrat tabietul și protocolul cotidian. În primul rând, până să ieșim din casă, trebuie să ne asigurăm că avem cu noi, mănuși, mască de protecție, pungile de plastic sau dispozitivul de strâns necesitățile fiziologice ale animalului, precum și carnetul lui de sănătate. Trebuie să facem o scurtă analiză situațională – unde il plimb, ce traseu aleg, în ce locuri pot evita contactul cu oamenii și alte animale. După acești pași, câinele nostru o să fie foarte fericit, când o să vadă că ne pregătim să luăm harnașamentul lui de plimbare (lesa, zgarda, botnița etc) și ne îndreptăm spre ușa de ieșire din apartament.

4. Trebuie spălați de fiecare dată câinii, când revin în locuința, este necesară o igienă strictă? (Mă refer în special la câinii de apartament).

Igiena trebuie respectată indiferent de situație sau conjunctură. Câinele trebuie spălat pe lăbuțe cu apă, iar dacă situația o impune, recomand să îl ștergem pe tot corpul cu apă și șampon special pentru câini. Nu trebuie spălat cu cloramină, alcool sau alte substanțe chimice. Pot apărea reacții adverse, reacții chimice puternice, apare disconfortul comportamental și imprevizibilitatea psiho relațională și educațională.

5. Ce alte sfaturi aveți de oferit pentru stăpânii de animale?

În această perioadă de pandemie cu COVID 19, concluziile studiilor oamenilor de știință din lumea animală sunt că un animal de companie ar putea fi un potențial purtător de COVID 19. Cum? Simplu, dacă o persoană infectată cu Covid 19, mângâie, sărută sau strănută pe o zonă a corpului, apoi, imediat, străpânul sau o altă persoană sărută , mângâie exact în aceeași zonă animalul de casă, poate fi luată în considerație aceeași situație ca atunci când atingem obiecte contaminate. Recomandarea specialiștilor în biologie și medicină veterinară este să prevenim orice situație de acest gen și să nu lăsăm pe nimeni să ne mângâie animalul de companie, păstrând o distanță de minim 2 m față de o alte persoane.

Apoi, aș vrea să spun că, odată ce am hotărât să luăm acasă un animal de companie, recomandarea mea este să nu înlăturăm animalul de lângă noi, mai ales în această perioadă de pandemie cu COVID 19. Nu uitați, el este un terapeut al inimii și al creierului nostru. Prezența oricărui animal de lângă noi, alungă depresia, singurătatea, și ne stabilește echilibrul emoțional, indiferent de vârsta și starea socială a fiecărui membru din familie.

Reversul medaliei este la fel, câinele, când este îndepărtat de familie, poate intra în stare de anxietate, dezechilibru emoțional și o destabilizare a bioritmului.

Împreună cu prietenul nostru necuvântător trebuie să fim optimiști, tandri și fericiți, ca să trecem cu bine peste orice experiență și cotitură din viața noastră.

Liviu Ionescu este profesor de etologie, expert chinolog – Vicepresedinte al Comisiei Mondiale Rescue a FCI (Federatia Chinologica Internationala)

Etichete: , ,

Loredana Berneanu

A absolvit Facultatea de Litere din Craiova şi, după 13 ani de presă scrisă, a făcut în 2019 trecerea spre televiziune. Pentru că este incurabil sedusă […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Cultart – 27.10.2024

Realizator Mirela Giodea, jurnalist Loredana Berneanu 1. Istoria Govorei.La sfârșitul secolului al 19-lea, în contextul dorinței din epocă de a beneficia, pe teritoriul tânărului Regat al […]