Planta despre care discutăm și astăzi cu domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ este originară din America Centrală și de Sud și cuprinde circa 130 de specii perene, care decorează prin frunze mici și flori roșii: Columnea
Denumire științifică: Columnea L.
Familia: Gesneriaceae
Etimologie
Nume dat în cinstea lui Fabius Columna ( Fabio Colonna), medic roman (1567-1650).
Origine
Gen originar din America Centrală și de Sud, cuprinde circa 130 de specii perene grimpante sau pendente. Decorează prin frunze mici alterne, ovale, pubescente, de culoare verde închis și flori roșii solitare sau grupate în inflorescențe axilare, cu corola tubulară, cu cinci lobi la partea superioară.
Columnea glorioasa Sprague .
Specie originară din Costa Rica, înflorește iarna- primăvara. Are lăstari lungi de 50-60 cm , acoperiți cu peri scurți și deși, de culoare violacee. Frunzele au formă ovală, cu limbul gofrat și sunt fin pubescente. Florile axilare, au corola de până la 8 cm. lungime, de culoare roșu aprins.
Cerințe ecologice
Columnea este o plantă tipică de apartament, pretinde spații umbrite, ca și Clivia, temperatura optimă este de 18-20 gr. C. Suportă aerul uscat, dar crește și înflorește abundent, într-o atmosferă bogată în valori de apă.
Iarna poate fi trecută în repaus, la temperatura de 10-12 gr. C. și prin reducerea udării.
Utilizare
Este apreciată ca plantă de apartament pentru înflorirea bogată, îndelungată și pentru portul pendent.