Astăzi, creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia aşa cum este cunoscută popular. Este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naşte pe Isus. Este una dintre cele patru mari sărbători închinate Macii Domnului, iar în tradiția populară această zi este încărcată de simbolistică și tradiții.
În gospodăria tradițională, sărbătoarea Bunei Vestiri aduce cu ea o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri care încep de la primele ore ale dimineții.
Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, iar gospodinele nu pun ouă sub cloșcă, pentru că puii nu vor fi sănătoși. Tradiția spune că fetele nemăritate se îmbracă frumos și încearcă să-și afle ursitul.
Sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, Buna Vestire este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. De Buna Vestire are loc şi primul cântec al cucului, prin care se anunţă venirea primăverii, zi cunoscută în calendarul popular Ziua Cucului.