Peste 200 de cămăşi cu altiţă din toată Oltenia dar şi alte zone etnografice ale ţării sunt expuse pentru prima dată la Muzeul Olteniei din Craiova, Secţia de Etnografie. Acţiunea aduce în atenţia publicului bogăţia patrimonială a cămăşilor cu altiţă deţinute de Muzeul Olteniei şi valoarea identitară a acestei piese de port.
Expoziţia găzduită de secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei cuprinde cămăşi femeieşti cu altiţă şi poale, dar şi cămăşi scurte, cunoscute sub numele de ii, care au întregit costumul popular femeiesc de sărbătoare din Oltenia. Realizate din bumbac, in sau cânepă, împodobite cu broderii, lucratul cămăşilor cu altiţă s-a făcut în Oltenia de-a lungul timpului, respectându-se arhetipul, modelele specifice zonelor și motivele decorative ale pieselor, transmise din generație în generație.
Cămașa cu altiță se regăsește pe întreg teritoriul României și dincolo de Prut, în Republica Moldova, motiv pentru care a făcut obiectul unui dosar înaintat către Unesco care se cheamă “Arta cămașii cu altiță-element de identitate culturală. „
Expoziția este făcută în colaborare cu Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, prin expunerea alături de piesele etnografice a unor foi de zestre și artefacte preistorice cu trimitere directă la cămașa cu altiță.