Descoperit acum mai bine de 60 de ani, situl arheologic de la Tetoiu, judeţul Vâlcea revine în actualitate după ce un studiu realizat de o echipă de cercetători din mai multe țări și publicat de curând îi dă dreptate arheologului Constantin S. Nicolaescu-Plopșor, care a spus că în această zonă acum aproape două milioane de ani a existat prezență umană.
Constantin S. Nicolaescu-Plopșor, unul dintre pionierii arheologiei din România, a concluzionat încă din anii 60 ai secolului trecut, pe baza descoperirilor făcute în satul Bugiuleși, punctul Valea lui Grăunceanu, că în această zonă au existat niște hominizi care aparțineau unor specii care au precedat-o pe cea a oamenilor moderni. Concluziile studiului, realizat de oameni de știință din mai multe țări, inclusiv din România și Republica Moldova, pe circa 5.000 de fosile găsite în zonă, confirmă acum această ipoteză.
Unele dintre teoriile lansate la vremea respectivă au fost demontate de cercetători, însă chiar și așa, descoperirile sunt extrem de importante pentru evoluția comunităților umane, spun arheologii vâlceni.
Datările realizate de cercetători au indicat o vârstă medie de cel puțin 1,95 de milioane de ani a fosilelor, posibil chiar peste 2 milioane de ani, ceea ce face ca situl de la Valea lui Grăunceanu să fie cel mai vechi sit european în care apar urme de activitate a unor homini.