O lună ne mai desparte de începerea noului an școlar. Autoritățile fac scenarii și analizează variantele propuse de conducerile unităților de învățământ. Până la decizia finală, directorii de școli invocă problemele de natură financiară, dar și legislativă.
Guvernanții au dat asigurări că noul an școlar va începe pe 14 septembrie, indiferent de scenariul luat în calcul și de forma de desfășurare a cursurilor decisă de profesori și părinți. Problemele abia de aici apar. Școala începe, soluții există dar fiecare presupune o serie de cheltuieli pe care, deocamdată, nimeni nu se angajează să le suporte. Cele mai puține probleme apar în scenariul verde ce vizează prezența elevilor la școală.
La cheltuielile amintite, în scenariul galben se mai adaugă cele cu privire la pregătirea școlilor cu echipament IT care să permită transmiterea online a orelor ținute în clase, doar pentru o parte dintre elevi. Conducerile unităților de învățământ atrag atenția și asupra problemelor legale ce pot apărea.
Cu o lună înainte de începerea școlilor, Ministerul Educației abia ce inventariază problemele întâmpinate de unitățile de învățământ, după ce inspectoratele școlare județene au transmis analizele realizate la nivel local.
La nivelul județului Olt, s-a decis ca în 111 unități de învățământ școala să înceapă în sistem classic, cursurile urmând să se desfășoare în două schimburi, iar în restul până la 160 s-a optat pentru sistemul mixt. Adică vor merge la școală fizic elevii din învățământul primar și anii terminali, ceilalți urmând să învețe, prin rotație, o parte la școală, iar cealaltă online.