Producţie de energie aproape la jumătate din capacitate la Hidrocentralele Porțile de Fier 1 și 2, din cauza debitelor mici de pe Dunăre. După perioada secetoasă prelungită, fluviul a ajuns la un debit scăzut. Pentru că din această cauză și cotele sunt în scădere, navigatorii încarcă navele la capacități mai reduse, pentru a evita blocajul în praguri de nisip.
5350 de mc/s este debitul multianual al Dunării pentru luna iulie. Acum fluviul are un debit, la intrarea în țară, la Baziaș, de doar 3100 de mc/s. Situația se răsfrânge desigur asupra producției de energie de la Porțile de Fier 1 și 2, unde lipsa apei înseamnă energie mai puțină pentru sistemul național. Cele două hidrocentrale au o producție la jumătate din capacitate.
Și navigația are de suferit. Armatorii încarcă navele la 75 % din capacitate, pentru a putea ajunge la destinațiile pe care și le propun. Altfel, există riscul blocajului în praguri de nisip, care la debitele de acum nu au apărut pe fluviu. Dar dacă cotele vor continua să scadă, pot apărea blocajele.
La Porțile de Fier I, nu doar seceta creează probleme, ci și două dintre hidroagregatele hidrocentralei. Cel puțin unul dintre acestea, este vorba de hidroagregatul numărul patru, are probleme la sistemul de reglaj al turbinei. Din această cauză, va funcționa la jumătate din capacitatea de producție, până la finele anului, specialiștii încercând să rezolve problema.
Cel mai mic debit înregistrat pe Dunăre a fost în anul 2003, atunci debitul fluviului, la intrarea în țară la Baziaș a fost de doar 1800 mc/s. Din această cauză, adică lipsa rezervei de apă, a fost oprită atunci și Centrala Atomică de la Cernavodă.