Seceta prelungită a adus debite scăzute pe Dunăre și probleme de navigație. Lipsa precipitațiilor, atât la noi cât și în restul țărilor tranzitate de fluviu, a făcut ca debitul fluviului să scadă sub 3000 de mc/s. În aceste condiții, în aval de Porțile de Fier II cotele sunt din ce în ce mai mici și au apărut și praguri de nisip. S-a înregistrat și un incident de navigație, după ce o navă a eșuat într-un prag de nisip.
Dacă până la Porțile de Fier II nu sunt probleme cu navigația, datorită lacului de acumulare, acestea încep imediat în aval de acest baraj. Dunărea aduce foarte puțină apă și în ultimele săptămâni, cotele au scăzut dramatic, iar navigația este tot mai dificilă. De altfel, a și fost o situație în care un convoi a eșuat în dreptul localității Salcia, pe malul bulgăresc al fluviului, după ce s-a oprit într-un prag de nisip.
Cei care pescuiesc în zona orașului Drobeta-Turnu Severin spun că au sesizat și ei scăderea nivelului Dunării, deși sunt în zona lacului de acumulare, dar spun că spre județul Dolj, situația este și mai gravă. Scăderea apelor fluviului a afectat și pescuitul.
Cum în perioada următoare nu sunt prognozate precipitații, situația poate deveni și mai complicată, mai ales că în unele zone ale Dunării, debitul este sub nivelul mării.
Debitul la intarea în țară, în secțiunea Baziaș a fost de 2900 de mc/s, mult sub media multianuală a lunii august, care este de 4300 mc/s. La aceste debite este afectată și producția de energie electrică la cele două hidrocentrale din Mehedinți.