Râmnicu Vâlcea nu va scăpa prea curând de titulatura de “Hackerviile” sau “Oraşul hackerilor”. Mai mult, în ultimul timp, vâlcenii certaţi cu legea şi-au diverisificat modul de operare şi extins activitatea şi în ţări precum Italia.
Una din cele mai mari reţele infracţionale din care făceau parte şi hackeri din Râmnicu Vâlcea a fost destructurată, în 2020, de poliţiştii din Genova. 1,6 milioane de euro a fost prejudiciul pe care hackerii l-au cauzat prin clonarea unor site-uri sau vânzarea de bunuri fictive. Ulterior, anchetatorii au făcut publice şi o serie de informaţii despre modul de operare al hacherilor. O parte din bani au fost găsiţi, în timpul percheziţiilor, zidiţi în pereţii vilei pe care hackerii o deţineau în Râmnicu Vâlcea.
Două mari grupări infracţionale din care făceau parte şi hacheri din Vâlcea au fost destructurate în 2020. Unul dintre dosare a fost instrumentat de autorităţile italiene, care au avut nevoie de doi ani pentru a proba activitatea infracţională a grupului din care făceau parte şi vâlceni şi care a cauzat un prejudiciu de 1,6 milioane de euro. Mii de italieni au fost păcăliţi de hackeri să cumpere produse inexistente de pe site-uri de comerţ online clonate. Pentru a recupera prejudiciul, poliţiştii italieni şi omologii români au efectuat în vara anului trecut patru percheziţii domiciliare în Râmnicu Vâlcea.
O parte din bani au fost găsiţi de anchetatori zidiţi în pereţii vilei din Râmnicu Vâlcea deţinută de unul dintre infractorii cibernetici. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat şi 42.100 de lei, 8.200 de euro, zeci de telefoane mobile, mai multe laptopuri şi tablete, precum şi o colecție numismatică și mai multe documente. Totodată, a fost pus sechestru asigurător pe un apartament și un autoturism. O a doua grupare specializată în fals şi fraudă informatică a fost destructurată de poliţiştii români în luna noiembrie a anului trecut, după ce a creat un prejudiciu de un million de euro.