Personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea, evocată la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, din Râmnicu Vâlcea. Instituţia de cultură găzduieşte în această vară o expoziţie dedicată aniversării unui secol de la naşterea celui care s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice timp de mai bine de două decenii. Expoziția este organizată cu sprijinul Institutului Polonez din București şi aduce în atenţia publicului momente importante din viaţa lui Karol Wojtyla, cel care a devenit, în 1976, Papa Ioan Paul al II-lea.
Expoziţia prezintă cele mai importante momente din viaţa suveranului pontiff, de la un simplu student şi muncitor până la hirotonisirea ca preot şi alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice.
Karol Wojtyla şi-a pierdut mama pe când avea doar opt ani şi a fost martor al ororilor de la Auschwitz. După al Doilea Război Mondial a fost hirotonisit preot, iar în 1978 a devenit primul papă de altă origine decât cea italiană, propovăduind o “civilizaţie a iubirii” şi contribuind chiar la căderea comunismului în Europa. Lucruri mai puţin ştiute din viaţa fostului suveran pontif au fost dezvăluite vâlcenilor chiar de reprezentantul unui important investitor polonez în judeţul Vâlcea.
Vernisajul expoziţiei a avut loc astăzi pe esplanada din faţa Biblitecii Judeţene Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, cu respectarea distanţării fizice. Expozitia poate fi vizitată până la sfârșitul lunii august.
Etichete: biblioteca antim ivireanul ramnicu valcea, expozitie, papa ioan paul al II-lea, vernisaj