În urmă cu 145 de ani, o adolescentă româncă din Valea Timocului își pierdea viața în bătălia de la Smârdan, în războiul pentru independența României. S-a alăturat trupelor române împreună cu zeci de adolescenți și ducea apă și alimente pentru soldați. Marița a rămas un simbol al Calafatului și al independenței.
În urmă cu 145 de ani, Marița era prima dintre adolescenții care s-au alăturat soldaților români căzută pe frontul de luptă de la Smârdan. Alături de ea au căzut ulterior 37 de adolescenți, dintre care cinci fete, care se oferiseră voluntar pentru cauza Armatei Române. În urma războiului ruso-turc la care a participat și România, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru. Marița a rămas astăzi un simbol pentru independența României și pentru Calafat, localitatea de unde a început practic Războiul de Independență din anul 1877 contra Imperiului Otoman.
În 1905, în memoria Mariței aromânii din Bulgaria au ridicat un monument din bronz, reprezentând o fetiță ce privea spre liniile inamice, ținând în mâna dreaptă o coroană, iar în cea stângă o galeată cu apă „pentru eroii cărora le e sete”. Soarta monumentului din bronz a fost curmată în primul razboi mondial, când acesta a fost distrus. Marița reprezintă un simbol al independenței inclusiv pentru Bulgaria.
Pe malul celălalt al Dunării, la Calafat, pe 10 mai 2001, de Ziua Regelui, a fost dezvelit monumentul din piatră, în care Marița poartă un costum național și ține într-o mână o găleată iar în cealaltă cununa destinată eroilor.
Orașul Calafat mai este cunoscut și ca orașul independenței. Din acest oraș, pe 26 aprilie 1877, dintr-un loc aflat pe malul Dunării, a fost trasă prima salvă de tun către pozițiile ocupate de armata turcă pe malul bulgăresc.