Ecoturismul ar putea constitui o sursă de dezvoltare economică pentru comunităţile care trăiesc la poalele muntelui, în imediata apropiere a Parcului Naţional Cozia din judeţul Vâlcea. Administraţia parcului a accesat peste 26 milioane de lei de la Uniunea Europeană pentru un proiect care are ca obiective realizarea unei infrastructuri pentru conservarea biodiversităţii, promovarea culturii tradiţionale şi a ecoturismului în zona munţilor Cozia. Printre beneficiarii direcţi ai proiectului se numără vâlcenii din opt localităţi, care deţin structuri de cazare sau care îşi câştigă traiul din păstorit şi alte activităţi tradiţionale.
Constantin Nuţu se ocupă de creşterea oilor de când era copil şi este doar unul dintre localnicii care ar avea de câştigat de pe urma dezvoltării unui ecoturism responsabil. În prezent, oieritul este o sursă importantă de venit pentru fermierii din zona Parcului Naţional Cozia şi asta doar prin prisma subvenţiilor pe care proprietarii de animale le primesc de la APIA.
În cadrul proiectului cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, administraţia Parcului Naţional Cozia va identifica şi promova produse culinare din zonă, tradiţiile locale, dar şi activităţi specifice zonei, cum ar fi oieritul, oferindu-le astfel fermierilor şi micilor întreprinzători posibilitatea să găsească o alternativă viabilă pentru un trai decent.
Potrivit administraţiei Parcului Naţional Cozia, dezvoltarea ecoturismului ar putea creea noi oportunităţi de dezvoltare pentru aproximativ 30 de mii de localnici din Călimăneşti, Brezoi, Berislăveşti, Sălătrucel sau Perişani. Numărul turiştilor care au vizitat aria protejată doar în acest an trece de 100 de mii de persoane şi este în creştere de la an la an.
Etichete: ecoturism, valcea