Avem cea mai mică recoltă de porumb din 2017 încoace, din cauza secetei care a distrus culturile, iar pentru marii fermieri acest lucru a fost un dezastru, pentru că nu au scos nici măcar jumătate din banii investiți. Și cum un rău nu vine niciodată singur, pentru marii producători, o nouă lovitură a venit în această perioadă, când, la bursa internațională, prețurile porumbului și grâului au scăzut. Doar în piață, prețurile cerealelor au rămas ridicate, forțate de comercianții care preiau grâul și porumbul la 1200 – 1300 de lei tona și revând cumpărătorilor la 2000 de lei tona.
Județul Mehedinți a fost anul acesta unul dintre cele mai afectate de secetă. La porumb, în loc de o producție de 10 – 12 tone la hectar, fermierii abia dacă au scos 3 tone, în condițiile în care cheltuielile au fost triple, față de anul trecut. Marii cultivatori nu și-au scos banii investiți și au avut pierderi foarte mari. Pentru cei care au vândut porumbul în perioada recoltatului a fost ceva mai bine, pentru că prețul la bursă era de aproximativ 1600 – 1800 de lei tona. Cei care l-au păstrat în silozuri vor pierde și mai mult, pentru că acum, prețul la bursă a scăzut spre 1300 – 1500 de lei tona.
Paradoxal, deși la bursă prețurile au scăzut la 1380 de lei tona, în zona de vest de țării, în comerț, porumbul e chiar mai scump decât în vară și se vinde cu 2000 de lei tona. Cumpărătorii spun că este tot mai greu să crească porci sau păsări în gospodărie.
Prețurile cerealelor au scăzut influențate și de importurile din Ucraina, primul șoc în piață resimțindu-se exact atunci când cerealele ucrainene au putut fi scoase din țară.