Oameni, destine, povești, comunități dezbinate și unite de Dunăre. Tradiții, legende și spiritualitate. Toate se regăsesc într-un singur loc: Svinița, din județul Mehedinți. Istoria aici rămâne o poveste ce este completată astăzi doar de spectacolul naturii. Zilele trecute, locuitorii acestui sat mirific, majoritari de etnie sârbă, au marcat 594 de ani de la atestarea documentară a localității.
În dreapta – munte, în stânga – Dunărea. Locuri captivante, pline de istorie și legendă. Imaginea unor turnuri vechi ce se ivesc din apa Dunării îți atrag atenția. Este Cetatea Trikule. Însă prima atestare documentară a localității Svinița este la 24 februarie 1430. Localnicii s-au strâns la Căminul Cultural pentru a marca această filă de istorie.
Sunt multe lucruri de văzut și de ascultat, povești de viață, povești încărcate de istorie. Oamenii când îți vorbesc de etnia lor, de trecut, dar și de viitor au lacrimi în ochi. Cea mai mare problemă rămâne însă cea a tinerilor care pleacă peste hotare, iar Svinita rămâne doar un sat de legendă.
Lecția bunei conviețuiri este predată la Svinița. Aici, alături de sârbi trăiesc în liniște și pace maghiari, cehi, romi și nu în ultimul rând, români.
Iar când vine vorba de petrecere, sârbii știu cel mai bine cum să se distreze.
Sviniţa nu este cunoscută doar prin comunitatea de sârbi, ci și prin cea mai gustoasă dulceață de smochine, făcută după o rețetă proprie.