Turismul și promovarea produselor tradiționale pot fi șansa sătenilor din Svinița, Mehedinți, să-și dezvolte localitatea, dar și să-i determine pe tineri să rămână acasă. În micul sat de etnici sârbi, oamenii fie și-au făcut mici plantații de smochini, fie își transformă locuințele în case de vacanță. Atrași și de faimoasele preparate din smochine, dar și de zona cu peisaje unice, turiștii sunt tot mai numeroși de la an la an.
Fost miner, acest localnic din Svinița a colindat câțiva ani Europa ca șofer de tir, departe de familie. După o vreme, s-a hotărât să rămână acasă și a investit într-o plantație cu smochini. Acum, împreună cu soția și fiul, proaspăt absolvent de psihologie, lucrează pentru mica afacere, care le rotunjește veniturile.
Smochinele bio sunt transformate în dulceață, cel mai căutat produs al svinițenilor. O delicatesă pe care o prepară după o rețetă proprie, fără conservanți.
După ce și-au făcut localitatea cunoscută cu bunătățile preparate din smochine, sătenii vor acum să facă și turism. Sunt încurajați și de un consultant pe fonduri europene care i-a îndemnat să se autorizeze și să-i primească în casele lor pe cei care vin să viziteze Clisura Dunării.
Svinița se află la granița județelor Mehedinți și Caraș Severin, în cel mai spectaculos defileu al Europei, Defileul Dunării.
Etichete: mehedinti, Svinita, turism