Ingrediente:
500 g fasole boabe
2 cepe mari
un morcov
o bucațică de țelină
o mână de ardei gras (am folosit congelat)
o frunză de dafin
2 linguri pastă de roșii sau ardei
2-3 linguri ulei
cimbru uscat
boia dulce
sare
piper
câteva frunze de pătrunjel și mărar
Spălăm fasolea, o punem la înmuiat într-o oală cu apă rece și o lăsăm să stea așa peste noapte în frigider sau într-un loc mai răcoros.
A doua zi înlăturăm boabele care plutesc la suprafața apei. Scurgem apa în care aceasta a stat și o înlocuim cu altă apă rece (să treacă cu un deget, două de nivelul boabelor de fasole). Punem oala pe foc și când apa începe să clocotească o lăsăm cam un minut, apoi răsturnăm fasolea într-o strecuratoare. O clătim sub jet de apă rece, o punem iarași la fiert și o lăsăm să clocotească.
Repetăm operațiunea încă o dată. Când am terminat de opărit fasolea, o punem la fiert cu apă cât să o acopere cu 2 degete. Când este fiartă pe jumătate, adăugăm o ceapă, morcovul, țelina și ardeiul, toate tocate cubulețe. Punem și o frunza de dafin și lăsăm să fiarbă la foc mic. Dacă apa scade prea mult, mai completăm cu alta fierbinte. Separat, într-o crăticioară, încingem uleiul și călim o ceapă tocată mărunt.
Adăugăm pasta de roșii și putină apă (50 ml). Lăsăm să fiarbă până sosul se leagă puțin, după care îl adaugăm peste fasole când aceasta este fiartă. Condimentăm mâncarea cu cimbru, boia, sare și piper. Mai lăsăm pe foc aproximativ cinci minute. La sfârșit, adăugăm verdeață tocată mărunt, alături de carstraveți murați.