Ziua Mondială a Oceanelor ne amintește rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ei sunt plămânii Planetei noastre și o sursă majoră de hrană și medicamente și o parte a biosferei.
Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar.
Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pământului. Adâncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adânc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.
Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane. Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.
40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere. Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat până acum.
Sursa: stiri.tvr.ro