Casa și grădina: Condurul doamnei

Originară din Peru, plantă puțin pretențioasă, anuală , Condurul doamnei atrage atenția prin florile viu colorate. Mai multe detalii ne oferă prof. Biolog Marian Niță.

– Care este denumirea științifică?

Tropaeolum majus L.

– Din ce familie face parte această plantă?

Condurul doamnei face parte din familia Tropaeolaceae.

– Care este etimologia sa?

– Denumirea vine de la cuvântul latin „tropaeum” sau grec „ tropaion”- trofeu, cu aluzie la forma florilor și frunzelor, care seamănă cu un coif sau scut.

– Care este originea acestei plante, domnule Marian Niță?

– Speciile genului sunt originare din America deoarece prin flori și frunze sunt plante anuale, dar perene, cu frunze peltate și flori pintenate, viu și divers colorate. Specie originară din Peru, erbacee, cu tulpină cărnoasă, agățătoare cu ajutorul pețiolului, cu lungimea până la 2 m. și 50 cm. diametrul. Frunzele cu pețiolul lung sunt peltate, limbul aproape rotund, incizat sau ușor lobat. Florile sunt zigomorfe, purtate de pedunculi axilari, cu până la 7 cm. diametrul. O floare are 5 sepale inegale, colorate, cea mediană se prelungește în cornet cu 5 petale ungviculate, din care cele 2 superioare sunt inserate alături de sepalele caliciulului care formează cornetul, cele 3 inferioare sunt mai mici, galben-auriu sau galben-oranj, maculate cu purpuriu închis. Înflorește din iulie până în octombrie.

– Care sunt cerințele ecologice?

– Este puțin pretențioasă. În locuri însorite, nu prea fertile, nisipoase, dar afânate și umede, înflorește abundent. În soluri fertile și cu umiditate mare, la umbră se dezvoltă vegetativ, în detrimentul înfloririi.

– Cum se utilizează Condurul doamnei?

– Sunt printre cele mai vechi plante cultivate pentru decorarea zidurilor, pavilioanelor, balcoanelor pentru a masca orice loc mai puțin estetic. Are avantajul că prezintă o creștere rapidă, frunze decorative, înflorire abundentă și prelungită. Soiurile pitice se folosesc în borduri sau grup, în jardiniere pentru balcoane sau la ghivece. Mai rar, se folosesc ca flori tăiate în special soiurile involte.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim-Plan Obiectiv – 22.04.2024

🎤Vine cu piese în primă audiție, în platoul nostru, îndrăgita interpretă de muzică populară, doamna Maria Ghinea. 🎤O sărbătorim, în partea a doua a ediției, pe […]

Prim-Plan Obiectiv – 17.04.2024

Cu noi informații despre deschiderea Târgului de Paște, de vineri, 19 aprilie, Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova. Despre un alt eveniment mult așteptat, […]

Prim Plan Obiectiv – 15.04.2024

Discutăm despre Târgul de Paște Creative IT, din 21 aprilie, cu invitatele noastre, Mădălina Rădulescu – organizator al evenimentului caritabil și Oana Bică – gazda evenimentului. […]

Prim-Plan Obiectiv – 10.04.2024

📹Astăzi, la emisiunea Prim-Plan Obiectiv, discutăm despre proiectele de la Biserica Ișalnița cu preotul paroh Alexandru Badea 📹 În partea a doua a ediției vine îndrăgita […]