Cel mai cunoscut primar al orașului Craiova rămâne Nicolae Romanescu. El este cel care a pus bazele unei administrații moderne pentru orașul Craiova și cetățenii săi, la începutul secolului XX. Romanescu a fost primar în patru mandate : 1898, 1901-1905, 1914-1916, 1929 , timp în care a realizat mai multe lucrări edilitar gospodărești importante care au schimbat fața Craiovei.
Romanescu, descendent al unei vechi familii boierești, s-a născut în 1855 la moșia Cloșani-Mehedinți, a făcut clasele primare la Craiova și studii superioare la Paris și Liege. S-a implicat în politica liberală, a fost consilier comunal al oraşului Craiova (1883), deputat al Colegiului III Dolj (1884-1921), din 1922 senator și vicepreşedinte al Senatului.
Documentele vremii, studiate de istorici, ne arătă că primarul Nicolae Romanescu a dezvoltat proiecte de urbanism în premieră, care au pus Craiova pe harta lumii occidentale: igienă publică, salubritate, canalizare, aducerea apei potabile, iluminat public, ecologizarea mediului, pavarea, alinierea și modernizarea străzilor, amenajarea parcurilor de pe lângă școli și biserici, amenajarea pieței centrale, extinderea abatorului, dezvoltarea comerțului și a industriei, susținerea culturii și a învățământului. În 1885 a înființat la Craiova o şcoală de menaj, iar în anul 1901, primul atelier-şcoală din ţară. De asemenea, a contribuit la adoptarea unui nou tarif vamal şi la reorganizarea şcolilor primare.
Un proiect de suflet al primarului, simbol al Craiovei, îl reprezintă parcul din Craiova care ii poartă numele. Parcul a fost amenajat pe locul grădinii familiei Bibescu, pe care municipalitatea o cumpărase anterior de la proprietari și care se întinde pe o suprafață de aproape 100 ha. Proiectul acestei capodopere peisagistice a fost întocmit de arhitectul francez Edouard Redont și a obținut medalia de aur la Expoziţia de la Paris, din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903 și printre invitați s-au numărat: Regele României, Carol I, Principele Ferdinand, prim-ministrul Dimitrie Sturza și alte personalități ale vremii.
Înainte să moară, Nicolae Romanescu a hotărât să lase orașului său casa din Craiova în care a locuit și toate colecțiile sale. De asemenea, a donat Fundației “Alexandru și Aristia Aman” impresionanta sa bibliotecă de cărți valoroase, colectia de tablouri, piese de artă decorativă etc. A donat cărți și Bibliotecii Baroului Dolj.
Nicolae Romanescu a murit în 1931. Osemintele sale se odihnesc sub Domul Belvedere, edificiul de la intrarea principală a parcului din Craiova care ii poartă numele. De acolo, Romanescu ne îndeamnă să iubim Craiova „ca pe o mamă, și aș putea zice ca pe o iubită, ca pe o promisă, pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca, în unire și armonie, să muncim pentru binele orașului nostru“.