Clădirea care în perioada comunistă era pentru severineni poate singura legătură cu occidentul interzis este astăzi o ruină. Cum la televizor programul era doar de câteva ore pe zi, cinematograful „Porțile de Fier” din orașul de la Dunăre era singurul loc în care oamenii mai puteau vedea filme celebre americane, sau chiar producții ale cinematografiei românești, care nu aveau loc pe micile ecrane. Dar după 1990, odată cu video-ul, antena parabolică și toate celelalte invenții ale tehnicii, oamenii au uitat de cinematograf, care a fost închis, iar din cauza încurcăturilor legislative a ajuns o ruină.
Cam așa arată cinematograful despre care mii de severineni au amintiri de neuitat. Este locul în care nu doar că vedeau filme de calitate, dar se și întâlneau, mergeau când mai chiuleau de la școală în adolescență, socializau, legau prieteni și chiar idile.
După revoluție, cinematograful a mai rezistat până pe la mijlocul anilor 2000, când într-o zi a fost închis. Treptat, locul a devenit o ruină pe care au crescut copaci, cu ziduri decojite și geamuri sparte. Tot ce era în interior a fost devastat sau furat, iar locul a devenit și casa oamenilor străzii. Deși severinenii spun că ar fi putut primi multe destinații și chiar ar fi putut aduce profit.
După mai mulți ani în care devenise deja o ruină, cinematograful a fost transferat, în 2009 primăriei Tr. Severin, fiind preluat de la stat. Dar încurcături legislative au blocat orice investiție acolo, deoarece doar clădirea era a primăriei. Terenul de sub ea a rămas în domeniul public al statului.
Severinul este singurul oraș din Oltenia în care nici unul dintre fostele cinematografe din perioada comunistă nu mai este funcțional. Patru săli de proiecție a avut la un moment dat urbea și toate au fost închise. Unele transformate în restaurante, desființate, iar cel mai mare a ajuns o ruină.