Seceta prelungită a afectat debitul Dunării, care a ajuns la un minim de 2000 de metri cubi pe secundă, adică la jumătate din debitul normal al acestei luni. Din această cauză au apărut praguri de nisip, în aval de Porțile de Fier II, dar și unele incidente de navigație. Mai multe nave au eșuat în ultimele două săptămâni, ultima în cursul zilei de ieri, iar navele de pasageri și-au întrerupt călătoria și nu înaintează mai jos de Calafat, acolo unde nivelul fluviului nu mai permite navigația în siguranță.
Din cauza debitelor scăzute, navigația pe fluviu, în aval de Hidrocentrala Porțile de Fier II se desfășoară cu mare dificultate. Reprezentanții Căpităniei Portuare transmit zilnic avertizări către navigatori, prin care îi atenționează că din cauza apelor mici au apărut pe fluviu praguri de nisip, în care navele pot eșua. În ultima perioadă, navele de pasageri și-au oprit croaziera în portul din Drobeta-Turnu-Severin, din cauza apelor mici. Au fost și nave care s-au oprit în pragurile de nisip, care au apărut în zonele în care cotele au scăzut foarte mult.
Cei de la Apele Române Mehedinți spun că debitele fluviului sunt la jumătate din valorile obișnuite pentru această perioadă. Situația este cauzată de secetă, iar prognozele nu sunt deloc bune nici în următoarea perioadă.
Din cauza secetei este afectată și producția de energie la Porțile de Fier I și II, care era astăzi de doar 430 de megawați/oră, ceea ce este foarte puțin, ținând cont de puterea instalată a celor două capacități de producție.