Horezu este locul unde de secole lutul prinde viaţă. Vasele care ies din mâinile meşterilor olari de aici sunt unice prin simbolistica şi tehnica de realizare. Dominant este însă cocoşul şi unele simboluri ancestrale precum peştele, şarpele sau copacul vieţii. Astăzi vă invităm să îl cunoașteți pe ceramistul Sorin Giubega, primul și singurul Tezaur Uman Viu din județul Vâlcea, care a primit această distincție pentru că a ales să păstreze arta olăritului așa cum a învățat-o de la înaintașii săi.
Modelarea vaselor de lut este doar o etapă, dar ceea ce conferă autenticitate și face să fie recunoscută la nivel internațional ceramica de Horezu sunt simbolurile pictate pe obiecte: cocoşul, bobocul de floare, spicul de grâu, coada de păun, spirala, pomul vieţii, steaua, şarpele, peştele.
Pentru că nu s-a abătut de la meșteșugul deprins de la înaintașii săi și ceramica sa respectă în totalitate caracteristicile ceramicii de Horezu, Sorin Giubega este, de anul trecut, primul Tezaur Uman Viu din județul Vâlcea. Familia îl susține, iar soția îi este alături în atelierul de olărit, în fiecare zi.
Sorin Giubega este de părere că tradiţia merge mai departe doar dacă este împărtăşită, așa că pe toți cei care i-au cerut sfatul sau au vrut să învețe tainele olăritului i-a primit cu brațele deschise.
Din 2012, mestesugul olarilor din Horezu este protejat de UNESCO, ceramica de Horezu, cu toate simbolurile ei, fiind parte a patrimoniului imaterial al lumii, alături de căluş şi doină. Recunoaşterea valorii ceramicii de Horezu impune nu doar o protecţie deosebită a acesteia, dar obligă autorităţile române să popularizeze mai mult acest meşteşug printre elevi, tineri şi turişti.
Etichete: 100%oltenesc