Sudul Olteniei se transformă cu pași repezi într-un deșert. Aproximativ 100000 de hectare sunt afectate si nu mai pot susține culturi agricole, iar autoritățile spun că deșertificarea avansează cu 1000 de hectare pe an. În aceste condiții, autoritățile au început să facă primele împăduriri prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Autoritățile încep să facă primele împăduriri prin PNRR în condițiile în care studiile arată că dacă nu se intervine urgent, peste 50 de ani întreaga agricultură din Oltenia este în pericol. Astăzi, 70 de hectare au fost împădurite la Apele Vii iar fondurile alocate sunt în valoare de de 2,3 milioane de euro.
După ce se finalizează împădurirea de la Apele Vii, urmează tot în acest an 100 de hectare în zona Mârșani. Anul viitor urmează să fie împădurite 700 de hectare în zona comunei Daneți, unde 1600 de cetateni au fost de acord să-și cedeze terenurile pentru a fi împădurite. Autoritățile plantează salcâm, dud și ulm de turchestan, soiuri care pot face față în această zonă.
Avand în vedere ariditatea din sudul Olteniei, la plantare se folosește o nouă tehnologie, un microgel care înlătură dăunătorii și menține umiditatea la rădăcina plantei.
România are la dispoziție pentru împăduriri un miliard de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență.