Personajele lui William Shakespeare sunt adevărate modele pentru medicina psihiatrică. Ele permit interpretări care au scop didactic, iar în acest fel studenții pot să evalueze, interpreteze și să-și îmbunătățească calitatea înțelegerii suferinței psihiatrice prin lumea personajelor. Aceste aspecte au fost scoase în evidență astăzi la Craiova, în cadrul unui Congres Național organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie, la care au participat medici specialiști din toată țara. O manifestare inedită, inițiată la propunerea Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, la împlinirea a 30 de ani de la debutul Festivalului Internațional Shakespeare.
Ce se petrece în creierul unui actor atunci când interpretează personaje dramatice din opera shakesperiană? Interpretarea unui rol dă ocazia medicilor să facă legături între emoțiile umane și bolile de care oamenii suferă.
Shakespeare a fost atras de studierea comportamentelor umane și rămâne o sursă de inspirație pentru medicina psihiatrică.
Prin organizarea unui asemenea eveniment inedit, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova se alătură universităților occidentale care-și îndreaptă atenția către arte și științe umaniste.
În cadrul simpozionului a fost lansată și cartea “Omul portocaliu”, scrisă de un reputat profesor universitar din Cluj Napoca.
Tot astăzi a fost lansată și cea de-a treia ediție reeditată a unei cărți scrisă de Alexandru Olaru, primul profesor de psihiatrie din Craiova. Cartea, intitulată “Shakespeare și psihiatria dramatică” este o abordare psihoterapeutică a operei marelui dramaturg.