Dezastrele produc pierderi de vieţi omeneşti, dar şi distrugeri masive. Într-o astfel de situaţie se pune şi problema asigurării adăpostirii populaţiei. În judeţul Dolj sunt două sute de adăposturi de protecţie civilă. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj susţin că faţă de alte judeţe din ţară stăm bine la numărul de spaţii.
În Craiova sunt 194 de adăposturi de protecţie civilă. Unele dintre ele sunt în administratrea primăriei. O parte dintre aceste adăposturi se află la subsolul blocurilor, iar pe câteva oamenii le-au transformat în beciuri. Aici fiecare a depozitat diverse lucruri, majoritatea care nu le mai sunt necesare în casă. Dacă apare, însă, o situație de urgență, populația este obligată să elibereze spațiile în 24 de ore.
Nu toate blocurile de locuinţe din Craiova au spații pentru adăpostirea populaţiei în cazul unui atac aerian. Cu toate acestea reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă susţin că spaţiile existente sunt suficiente.
Adăposturi de protecţie civilă sunt şi la subsolul unor instituţii din Craiova. Un astfel de spaţiu se găseşte la Filarmonică.
Ştiu oamenii ce să facă în cazul în care sunt nevoiţi să se adăpostească ?
Lista adăposturile publice şi private din ţară a fost publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Rolul acestor adăposturi este protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer.