Oltenia este una dintre regiunile istorice ale României și reprezintă fără doar și poate o istorie a talentului și creativității românești. De peste două mii de ani, de la triburile geto-dacice și până astazi, civilizațiile străvechi au lăsat pe aceste meleaguri meșteșuguri ce valorifică rădăcinile ancestrale și bogățiile spirituale ale Olteniei. În cadrul Telejurnalului, timp de o săptămana, vă invităm să urmăriți seria reportajelor 100% oltenesc și să descoperiți cum au reușit producătorii locali să se reinventeze, dar și care sunt meșteșugurile cu care ne mândrim și care contribuie la identitatea noastră culturală. 100% oltenesc, o campanie TVR Craiova.
Până în urmă cu trei decenii, cea mai mare cantitate de orez din România provenea de pe plantațiile din Dolj. După Revoluție, plantația a devenit paragină și a rămas așa până în urmă cu șapte ani când un spaniol și un ardelean au reînviat o tradiție ce era mândria comunei Rojiște, o orezărie ce i-ar face invidioși până și pe asiatici.
Acesta este cel mai frumos moment din cele 250 de zile în care cultivatorii de orez stau zi lumină pe câmp. Spre deosebire de alte culturi, cea de orez cere cea mai multă atenție.
O spune Ion Chindea, un ardelean oltenizat de șapte ani. A ajuns aici după mai bine de două decenii petrecute în Spania, la muncă. Acolo i-a cunoscut pe doi fermieri spanioli care voiau să investească în România, însă doar în culturi de orez, pentru că asta făceau din tată în fiu. L-a adus aici pe Havier care lucrează de 42 de ani în agricultură. Este cel mai mare cultivator de orez din Delta Ebrului, acolo unde are 300 de hectare de orez și lucrează alte 600. Viața îi este împărțită egal, dacă vorbim de timp, între România și Spania.
Havier și-a adus și ajutoare. Joan a venit aici de 3 ani dupa ce a terminat scoala in Spania.
Când au venit în România, acum șapte ani, investitorii au găsit un hectar cultivat cu porumb, iar restul terenului lăsat în paragină. Știau însă că de pe plantațiile de la Rojiște, în urmă cu trei decenii se recolta cea mai mare cantitate de orez din România.
Erau atunci 700 de hectare cultivate cu orez. Acum sunt 250, însă visul fermierilor este să dubleze suprafața cultivată. Și cu toate că a fost cel mai bun an de până acum în ceea ce privește producția, fermierii spun că nu pot produce cât ar putea vinde. 70 la sută din orezul cultivat la Rojiște ajunge pe piața din România, restul ia calea exportului.
Etichete: 100%oltenesc