Nouă fiole de ser antiviperin sunt în spitalele din Mehedinți. Este vorba de două fiole la Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin și alte șapte la unitatea medicală din Orșova. În județ au fost înregistrate în această vară și două mușcături ale viperei cu corn. Vorbim de un copil de 14 ani, venit cu părinții în România, care a fost mușcat de o viperă în Clisura Dunării, dar și de un tânăr, care a fost mușcat de viperă în pădure, în timp ce se afla la lemne. În ambele situații pacienții au ajuns la spital, unde le-a fost administrat serul salvator.
Temperaturile crescute din ultimele zile au făcut ca și vipera cu corn, foarte prezentă în mai multe zone ale județelor Mehedinți, Caraș-Severin și Hunedoara, să-și facă simțită prezența în zone frecventate sau chiar locuite de oameni. În sud-vestul țării, arealul de răspândire este în zona masivelor din apropierea orașului Băile Herculane, în Clisura Dunării, dar și în zona nordică a județului Mehedinți. Iubitorii de drumeție spun că turiștii trebuie să fie foarte atenți la atacul acestor reptile extrem de veninoase.
Pentru că sunt foarte scumpe, prețul uneia fiind de 600 de euro spitalele evită să achiziții de cantități mari de ser antiviperin. Mai ales că fiolele nu au un termen mare de valabilitate și prin expirare acestea se pierd. Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin a avut trei fiole de ser antiviperin, dar cum una a fost administrată unui copil mușcat de deget de o viperă, au mai rămas doar două.
La Spitalul din Orșova, conducerea a cumpărat opt fiole, una fiind deja administrată. Serul trebuie injectat în maximă două ore de la mușcătură, altfel, pacientul poate rămâne fără mână, picior, sau mai rău, poate deceda.