Odinioară piftia se făcea simplu, fără condimente sau legume. Asta pentru a se simți mai intens gustul cărnii de porc și pentru ca gelatina sa fie limpede și curată.
Ingrediente:
carne de porc pentru piftie (1,5 pana la 2 kg, urechi, ciolane, etc), apă (4 -5 litri), sare (o lingurita) și usturoi (8-9 căței de usturoi). Atât!
Carnea o curățăm foarte bine. Șoriciul mai ales trebuie să fie alb, fără urme de arsură de la curățatul porcului. Daca există arsură, piftia va ieși cenușie. Bătrânii crestau bucățile de carne cu os pentru a fierbe mai bine, iar gelatina să iasă mai ușor în zeamă.
După ce ai curățat bine de tot carnea, pune totul la fiert în apă cu ceva sare. Îndepărtăm spuma foarte bine, până nu mai iese deloc. Apa să fie cu două palme mai sus decât nivelul cărnii. Atenție! Nu se mai adaugă apă în zeama care fierbe, pentru ca nu „se prind piftiile”! Așa se zice prin Oltenia. Doar în caz de forță majoră, dacă a scăzut prea mult apa din oală (ceea ce nu ar trebui să se întâmple), se mai poate adăuga apă, dar în nici un caz apă rece, ci doar clocotită și turnată câte puțin!
Scoatem carnea din zeamă și o tăiem. O scoatem deci pe un platou și luăm fiecare bucată în parte ca să o facem tăiței. E fierbinte, nu o luăm cu mâna, ci folosim diverse ustensile de bucătărie.
Oasele le alegem și le dăm deoparte. Totul în afară de oase se taie bucăți mici. Tendoanele, cartilagiile, șoriciul, toate sunt moi și bune de mâncat.
Toată carnea tocată o punem apoi în vasele în care ne propunem să facem piftia. Impărțim carnea echitabil, să ajungă echilibrat în toate vasele, nu în unele doar șorici și în altele doar carne.
Apoi turnăm zeama, doar prin strecuratoare. Mare atenție, dacă deasupra zemei din oală este prea multă grăsime, o dăm deoparte. Nu o aruncăm, ci o vom păstra le rece, pentru a adăuga câte o lingură de grasime în alte mâncăruri. Punem deci zeama strecurată peste carne, cât să o cuprindă și chiar un deget deasupra.
Piftia se pune în câteva boluri frumoase, bune de pus pe masă când sunt și oaspeți, iar restul se poate pune într-o caserolă mai mare.
Se lasă cu grăsime deasupra pentru a se păstra mai bine.
Poftă bună!