Lumea de aproape – Casele ECO sau întoarcerea la rădăcini

CASELE ECO SAU ÎNTOARCEREA LA RĂDĂCINI

În ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevărată modă. Unii oameni fac eforturi considerabile pentru a fi cât mai prietenoși cu mediul înconjurător, dar încearcă în acest fel să diminueze și costurile legate de întreținerea locuinței.

Să-ți construiești o casă naturală nu înseamnă să renunți la lux, confort sau să faci un pas înapoi, în trecut.

Gabriel Vârtopeanu a decis în urmă cu opt ani să gândească și să realizeze o casă care să-i ofere nu numai independență financiară, un motiv deloc de neglijat, ci și bunăstare psihică, confort și de ce nu, durabilitate.

Pereţii unei case de acest gen sunt făcuţi din materiale naturale aşa că asigură o bună izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp.

Unii oameni nu se mulțumesc doar să-și instaleze panouri solare sau să consume mai puțină apă. Încă din faza de proiectare se iau în calcul mai multe aspecte, inclusiv… cît de autentică este ataşarea proprietarului.

Din punct de vedere al materialelor de constructie posibilităţile sunt nelimitate. Lemn reciclat, bambus, hârtie, piatră, lut în combinație cu paie sau lemn, baloți de paie, sunt doar câteva din materialele cele mai polulare folosite pentru a construi prietenos cu mediul. Unul dintre cele mai folosite materiale de construcție în casele eco este lemnul.

Locuinţele moderne nu mai sunt pe gustul tuturor, în vremuri în care tendinţele eco şi bio câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, chiar şi în România. Dacă unii renunţă la viaţa de oraş pentru a se retrage la curte, departe de agitaţia cotidiană, există alţii care renunţă la casele spaţioase utilate cu lucruri de ultimă tehnologie, pentru a-şi ridica o căsuţă de chirpici, în armonie cu natura.

Casa bunicilor este una dintre amintirile pe care toţi o păstrează în suflet. Rămâne acolo învăluită în miros de chirpici amestecat cu aburul de plăcintă abia coaptă şi cu poveştile copilăriei.

Casele de acest gen sunt sursă de inspiraţie pentru arhitecţi sau designeri. Casele tradiționale întodeauna s-a construit cu materiale şi soluții naturale, locale. Cu forță de muncă locală.

Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite în întreaga lume, iar industria construcțiilor de clădiri este responsabilă pentru mai bine de 40% din emisiile de carbon produse de om. Chiar şi cu paşi timizi. oamenii au început să-și construiască locuinţe ecologice, tocmai pentru a mai reduce din proporţiile acestui fenomen. Şi pentru că materialele de construcții le poți găsi chiar pe terenul unde construiești sau în apropierea acestuia înseamnă că se pot micșora costurile, iar pentru că materialele sunt naturale, nu se poluează nici mediul înconjurător. De fapt asta înseamnă o casă naturală: protejarea naturii, protejarea vieții, a viitorului!

Invitati: Adela Trif,


Despre Lumea de aproape

O serie de reportaje despre comunitatea în care trăim, despre evenimentele și oamenii care aduc plus valoare, despre tradiții și obiceiuri. De luni până vineri, de […]



Emisiuni Recente


Articole similare