Agricultura viitorului se testează pe pământ oltenesc. Dăbuleni-ul va fi faimos nu doar pentru pepenii dulci ca zaharul, ci şi pentru fructele exotice. Primele roade par să dea speranțe pentru că nisipul din sudul țării este exact ce trebuie pentru banana nordului, baby kiwi, măsline, kaki sau curmalul chinezesc.
Sunt trei ani de când specialiştii de la Staţiunea de Cercetare testează specii şi soiuri de arbuşti, necultivate la noi în ţară. Kiwi, măsline, banana nordului sau curmalul chinezesc.
Baby kiwi este mai mic decât cel cu care suntem obișnuiți pe piață și mult mai dulce.
În Sahara Olteniei, în sudul ţării, la Dăbuleni, cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri se întrec să descopere noi soiuri care să ajute fermierii. Unul dintre acestea este cel de arahide, originar din America de Sud, care s-a adaptat foarte bine la Dăbuleni.
Cultura de arahide este de nişă. De aproape cinci decenii se încearcă aclimatizarea acestei plante în ţara noastră. Arahidele se recoltează toamna înainte de începerea ploilor. Asta pentru ca arahidele să nu se îmbibe cu apă.
Și cartoful dulce este o plantă exotică. A ajuns în urmă cu 10 ani la Stațiunea de cercetare a culturii plantelor pe nisipuri unde se simte în mediul lui. (ilustratie 4 sau 8.06.2019) În această toamnă s-a obținut aici un cartof gigant. Are peste trei kg.
Cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complecsi, betacaroten, vitamina C si vitamina B6. Vitamina A este vedeta incontestabila din compozitia cartofului dulce –asigura de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina. În ciuda gustului lui dulceag, cartoful dulce este benefic persoanelor cu diabet. Este inclus şi în alimentaţia bebeluşilor, dar se foloseşte şi în prepararea deserturilor.
reporter: Paulina Urucu, imagine: Dan Catană
editor imagine: Mihai Tavi Puținelu