Ingrediente:
1 cană năut
4-5 linguri semințe de susan pentru tahini
zeama de la o lămâie
2 caței de usturoi
3 linguri ulei de susan presat la rece/ulei de măsline
sare, după gust
Puteți cumpăra năut fiert la conservă, este cea mai la îndemână variantă, altfel, în varianta originală, boabele de naut se țin la înmuiat peste noapte în apă rece înainte de preparare (de cel puțin 3 ori apă față de cantitatea de năut) până când se hidratează și se umflă. Când te apuci de gătit rețeta de humus, le clătești cu apă rece și apoi le pui la fiert în aceeași cantitate de apă ca și la înmuiere.
Năutul se lasă la fiert o oră, o oră și jumătate, până când boabele devin moi și pufoase.
Între timp, pregătești pasta de susan: semințele de susan se încing puțin într-o tigaie, la foc mic, amestecând continuu, până când devin ușor lucioase. Fii atent și stai cu ochii pe ele, pentru că sunt gata foarte repede. Trebuie să rămână aurii, nu să se rumenească.
Macini semințele de susan cât mai fin și apoi le amesteci bine cu o lingura de ulei.
Zdrobești usturoiul și storci lămâia.
După ce s-a fiert năutul, scurgi boabele și păstrezi puțin din zeama pentru a mai adăuga dacă humusul se dovedește prea tare.
Pasezi boabele de năut la blender, împreună cu pasta de susan, lămâia, usturoiul, uleiul de măsline și sarea adăugată după gust. Dacă ți se pare prea tare, mai adaugi puțină zeamă pentru că humusul tău să capete o consistență mai cremoasă.
Poftă bună !