Rețeta de joi: Ghiveci de legume

În aceasta perioadă a anului, tarabele din piețele agro-alimentare sunt pline de fel și fel de legume, care mai de care mai gustoase. Așadar, rețeta care se cere este ghiveciul din cât mai multe legume.

Ingrediente:

•-1-2 cepe mari;
-2 morcovi;
-1 ardei gras;
-mazăre;
-fasole verde;
-1 vânată mică;
-1 dovlecel mic;
-brocoli, sfecla rosie, conopidă, varză, bame, capere, țelină radacină și frunze, porumb, ciuperci, păstarnâc, orice fel de legume;
-3-4 cartofi;
– verdeață (mărar și pătrunjel);
-sare, piper, ardei iute, boia de ardei dulce, cimbru, dafin;
– 3-4 linguri ulei;
– 1-2 căței de usturoi;
– 50 ml vin alb;
– roșii, bulion sau suc de roșii.

Este nevoie în mod obligatoriu de ceapă, care pentru un gust excelent se mărunțește și se călește în 2-3 linguri de ulei, morcov, ardei, cartofi și roșii sau suc de bulion de roșii. Restul legumelor, puteți folosi ce aveți în frigider sau în congelator.

Se taie felii, nu mărunt, se amestecă într-un lighean și se mai adaugă în funcție de coloritul dorit. Se adaugă toate legumele într-o tavă sau cratiță, se adaugă uleiul și condimentele, roșiile sau bulionul și se completează cu apă să acopere legumele. Se acoperă cu o folie sau cu un capac și se bagă la cuptor, la un foc potrivit. Este cea mai simplă metodă de a face ghiveciul țărănesc. Se verifică legumele după o oră și se gustă pentru a vedea dacă mai e nevoie de condimente. Se adaugă acum vinul și se mai bagă la cuptor, fără capac, pentru a se rumeni frumos. Se lasă doar 10-15 minute și se servește cald sau rece, cu verdeață tocată deasupra. O altă variantă de gătire este de a înăbuși legumele pe rând, începând cu ceapa în funcție de cât de repede fierb. Pentru vegani este o rețeta de nota 10, pentru “carnivori”, preparatul poate constitui o excelentă garnitură la o friptura de pui, porc sau vită.

Poftă bună!

Etichete: ,


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare