✒️Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. Anii 90 sunt subiectul celei mai noi cărți a scriitorului Vasile Ernu. Căderea regimurilor comuniste din blocul estic și dizolvarea URSS-ului, aduc renașterea speranțelor și pentru sălbaticii copii dingo din nou înființata Republică Moldova. Tinerii studenţi basarabeni, ultimii copii ai Imperiului, veniţi în noua Patrie, România, descoperă o lume total diferită de a lor. În paginile cărții lui Ernu românii şi basarabenii par două triburi distincte care vorbesc aceeaşi limbă, dar cu înţelesuri diferite. Societatea trece din epoca comunistă direct în epoca Estului sălbatic. Iar din tot acest vârtej se naște o nouă generaţie: generaţia canibală.
🎨Ateliere și galerii. Prima expoziție personală a artistului Ion Anghel deschisă la Muzeul de artă din Craiova aduce un mesaj concentrat sub titlul Agorafobia. În centrul discursului vizual stă simbolul fereastrei care reprezintă nu numai obiectul prin care Ion Anghel privește spre exterior, spre agora, este și obiectul prin care publicul este invitat să privească spre interior,să pătrundă în lumea artistului, cele două universuri intersectându-se și influențându-se reciproc, într-un joc de tipul cauză și efect.
🎭Eveniment. Scriitori și oameni de teatru l-au omagiat încă o dată pe poetul și teatrologul Patrel Berceanu în cadrul celei de-a 5-a ediție a Festivalului de Literatură și Dramaturgie ce îi poartă numele. În cadrul evenimentului s-a desfășurat dezbaterea cu tema „Dramaturgia națională – ce înseamnă contemporan azi?”, iar Ioan Cristescu, director al Muzeul Național al Literaturii Române, a susținut conferința „145 de ani –Tudor Arghezi, dramaturg și traducător”. Întreaga poezie a lui Patrel Berceanu a fost adunată într-un volum intitulat „Opera vieții mele”, apărută la editura Muzeul Literaturii Române, și îngrijit de Nicolae Coande.
📃Carte frumoasă, cinste cui te-ascris! Cunoscută în calitatea sa de critic literar, cu contribuții constante în reviste literare de mare prestigiu, precum România literară sau Observator cultural, Gabriela Gheorghișor vine cu o surpriză -publicarea primului său volum de versuri intitulat Văduva plătește dublu. Chiar dacă este un debut târziu în poezie, cartea aduce o voce lirică puternică, matură, și de o forță a sugestiei ieșită din comun.
Realizator: Mirela Giodea