Românii se întorc acasă de Paște în această perioadă. Cei care au fost mai aproape de zona Olteniei au ales ca punct de trecere Vama Porțile de Fier II. Oamenii spun ca abia așteaptă revederea cu familia și ca cel mai dor le este de preparatele tradiționale. În aceste zile, în punctul de trecere va fi suplimentat personalul pentru a nu se crea blocaje.
Românii plecați la muncă în străinătate se întorc în țară de Paște. Cei mai mulți vin din țările în care sunt și cele mai mari comunități de români, precum Italia sau Marea Britanie. Această doamnă este plecată în afara țării de mai bine de 10 ani și spune ca sărbătorile petrecute departe de casă nu se compară cu cele pe care le fac împreună cu familia, acasă.
O mare parte din românii care au trecut vama la punctul de trecere de la Porțile de Fier 2 au venit din Italia.
Ceea ce le-a lipsit românilor din diaspora este și mâncarea românească: sarmalele, cozonacii și alte preparate tradiționale. Acestea se găsesc cu greu în străinătate, iar gustul de acasă este rar găsit.
În această perioadă, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de frontieră, dacă situatia o va impune.