Pe Clisura Dunării, la Svinița este agitație mare în această perioadă. Gospodinele și gospodarii din zonă se pregătesc intens pentru festivalul smochinelor, unul dintre cele mai importante evenimente din regiune, care promovează nu doar produsele și gastronomia locală, ci și turismul în zonă. Dacă Eșelnița sau Dubova deja atrag mii de turiști în fiecare săptămână, în sezonul estival, Svinița acum încearcă să intre pe piața turistică.
Chiar dacă anul acesta a fost secetos, producția de smochine este mulțumitoare, spun gospodinele din Svinița, care, de câteva zile bune au pus la fiert oalele cu dulceață. Festivalul smochinelor este nu doar un brand pentru localitate, ci și o sursă de venit pentru localnici.
Situată la aproximativ 40 de km de Orșova, la granița Mehedințiului cu județul Caraș- Severin, comuna Svinița este cunoscută ca localitatea sârbilor de pe malul românesc al Dunării. Cu o istorie bogată, Svinița este astăzi o comună modernă, dar care încă păstrează tradițiile și obiceiurile moștenite de la strămoși. Tot moștenire sunt și plantațiile de smochini, care au apărut la Svinița în urmă cu aproximativ o jumătate de secol.
Până în urmă cu câțiva ani, dulceața și țuica din smochine de Svinița erau renumite doar în zonă. Astăzi, aceste produse sunt un brand de care au auzit chiar și vecinii de peste Dunăre. MIRJANA MAKSIMOVIC ( citim MIRIANA MACSIMOVICI) , președinta Organizației Femeilor și Vinului din Serbia, specialistă în domeniul turismului viticol, și KAMENKO MILENKOVIC ( citim KAMENKO MILENKOVICI), editor de programe la Radio Televiziunea Novisad, au venit să se convingă.
Festivalul Smochinelor de la Svinița are loc în perioada 28 – 31 august.


















