Casa și grădina: Flori de pai

Discutăm despre o plantă originară din Africa, Noua Zeelandă, Europa și Australia, care este puțin pretențioasă, Flori de pai. Detalii despre etimologie, origine, cerințe ecologice și utilizare, ne oferă Marian Niță, profesor biolog.

Denumirea științifică: Helichrysum bracteatum Willd.


Familia: Compositae

Etimologie:
Numele genului provine din cuvintele grecești „ helios” – soare și „chrysos” – aur.

Origine:
Genul cuprinde circa 300 de specii originare din Africa, Australia, Noua Zeelandă și Europa.

Helichrysum bracteatum Willd.
Plantă originară din Australia, are tulpina de 40-80 cm. înălțime , ramificată, glabră sau slab păroasă.


Frunzele sunt lanceolate, ovale, sesile, dispuse altern. Este cea mai valoroasă plată din grupa plantelor cu inflorescențe persistente.
Decorează prin calatidii, cu diametrul de 2-5 cm., grupate în vârful ramificațiilor .
Bracteele involucrului sunt numeroase, de culoare alb, roz, galben, portocaliu și diferite nuanțe de roșu.

Cerințe ecologice:
Ca și celelalte specii cu inflorescențe persistente, este puțin pretențioasă, dar rezultate deosebite se obțin pe terenuri însorite, cu soluri fertile, nisipoase și nu prea umede.

Utilizare:
Se pot folosi vara în decorul parcurilor sau grădinilor, dar în mod deosebit se folosesc ca flori tăiate uscate, iarna pentru aranjamente florale. Pentru obținerea unor flori de calitate, se recoltează în faza de boboc, se leagă în mănunchi și se usucă cu inflorescențele în jos.
Soiurile pitice se folosesc cu plante în masiv sau ca plante la ghiveci.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Vară pentru voi – 16.08.2022

Geo Dinescu – manager Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova ne aduce cele mai recente informații despre ediția a IX-a a Festivalului PUPPETS OCCUPY STREET (25 august-1 septembrie Craiova 2022). Liviu Olteanu, îndrăgitul solist de muzică populară, vine în platoul nostru și ne încântă, ca de fiecare dată, cu piese din folclorul oltenesc. Discutăm […]

România în bucate – Țăst Show la Târgu Cărbunești

Această premieră am realizat-o la Târgu Cărbunești, într-un loc de poveste, creat de o gazdă minunată, Camelia Radulian. În meniu avem: – zamariță ( ciorbă cu legume și omletă); – varză călită cu bucături de la garniță; – gogoși. Prezintă Doru Ciolacu Realizator Simona Ștefania Mușuroi

Caravana TVR3 – Festivalul „Simfonia Lalelelor”

Echipa de la TVR Craiova a luat caravana si a ajuns, de aceasta data, in municipiul Pitesti, resedinta judetului Arges. Aici, Simona Musuroi si Doru Ciolacu, gazdele emisiunii CARAVANA TVR 3, au discutat cu o serie de invitati implicati in realizarea celei de-a 45-a editii a FESTIVALULUI „SIMFONIA LALELELOR”. Locatia aleasa a fost chiar cladirea […]