Casa și grădina: Gardenia

Denumire științifică: Gardenia L.
Familia: Rubiaceae
Etimologie:
Numele genului este dedicat medicului și naturalistului Alexander Garden (1730-1792).


Origine:
Genul cuprinde 200 de specii originare din Asia tropicală sau sudul Africii. Arbuști cu frunze persistente, lucioase, opuse și flori mari albe sau crem, axilare sau terminale, solitare, involte, câteodată reunite în corimbe, foarte parfumate.

Gardenia jasminoides Ellis. ( sin. G. Florida L. , G. Augusta l.
Originară din China, este specia cea mai cultivată ca plantă decorativă la ghivece. Este un arbust ce poate atinge 1-2 m înălțime, dar în condiții de apartament nu depășește 50-60 cm. Frunzele lanceolate, ascuțite la vârf, glabre, lucioase, au culoarea verde închis strălucitor și 10 cm lungime. Florile sunt mari, de culoare albă, terminale, sesile, solitare, uneori semiinvolte sau involte, de 5 cm diametru și foarte parfumate. Parfumul deosebit al florilor amintește de cel al iasomiei. Înflorește din mai până în septembrie.


Gardenia grandiflora Lour.
Flori albe, mari, terminale sau laterale, solitare, foarte parfumate. Specie apropiată de Gardenia jasminoides.

Cerințe ecologice:
Temperatura ideală pentru formarea bobocilor florali este de 19-21 gr. C. în timpul zilei și 15-17 gr. C. noaptea. Iarna plantele se mențin la căldură, la temperaturi de cel puțin 13 gr. C. În zonele cu climă mai rece se cultivă foarte bine în sere încălzite. Nu suportă acțiunea directă a razelor solare, preferă locuri semiumbrite, aerisire, dar ferite de curenții de aer. Necesită umiditate relativă.

Aerul cald și uscat favorizează atacul de acarieni și determină căderea frunzelor. Bobocii florali se ofilesc și cad la schimbările bruște de temperatură, exces de apă și lumină insuficientă. Substratul de cultură trebuie să fie poros, cu o bună capacitate de reținere a apei, dar bine drenat, cu pH ușor acid. Este necesar să se evite excesul de săruri.

Utilizare:
Gardenia este foarte apreciată ca plantă de apartament datorită frunzelor sale lucioase, de culoare verde închis, ce persistă întregul an și creează un contrast cu flori alb-crem, delicate și foarte parfumate.

Etichete:Emisiuni Recente


Articole similare


Program special de Paște la TVR Craiova

În zilele Învierii aprindem în noi bucuria și speranța în vremuri mai bune.  La TVR Craiova, în a doua zi de Paști, Analia Selis, împreună cu pianistul Mariano Castro și orchestra de cameră a Filarmonicii Oltenia ne cântă povestea lui Astor Piazolla și a 100 de ani de tango Nuevo. De la ora 16.00, cele […]

Program special de Paște la TVR Craiova

În zilele Învierii aprindem în noi bucuria și speranța în vremuri mai bune.  La TVR Craiova programul primei zile de Paști are momente speciale. De  la ora 10.00, tradiționalul mesaj de Sfintele Paşti  transmis credincioșișor ortodocși de catre Înalt Preasfinţitul Părinte  Irineu, Arhiepiscop al Craiovei si  Mitropolitul Olteniei. La  16.30, cele mai bune momente de […]

Casa și grădina: Cerceluș

Denumirea științifică: Fuchsia L. Familia: Oenotheraceae Etimologie: Genul a fost denumit după numele botanistului german L. Fuchs, care a trăit în secolul al XVI-lea. Origine: Genul Fuchsia cuprinde circa 50 de specii originare din America de Sud și Nouă Zeelandă. Cuprinde arbuști cu frunze opuse, verticilate sau alterne, cu marginea întreagă. Florile pendente, de culori […]

Toți împreună- emisiune despre minoritățile din Oltenia.

TVR Craiova te invită să descoperi tradițiile minorităților din Oltenia! Oameni care păstrează vii obiceiurile comunității din care fac parte, muzica, locul din care se trag, rețete culinare vechi de sute de ani. Pregătește-te de o călătorie fermecătoare! Toți împreună, sâmbăta, de la ora 17.30.

Actual Regional la TVR Craiova

Actualitatea socială regională dezbătută în direct cu invitați reprezentativi din administrație, învățământ, sănătate, economie, dezvoltare comunitară, politică și sport. Actual Regional, de la ora 18.30, în direct, pe TVR Craiova.