Rețeta de joi: Ciorbă de varză cu afumătură

Ingrediente:
1 kg de varză albă (o căpăţână de varză de mărime potrivită şi nu prea îndesată),
1 kg de carne afumată cu os (ciolan, picioare),
1 lingură untură de porc
1 ceapă,
1-2 ardei uscați(raci),
2 ardei graşi, de preferinţă roşii,
1 linguriţă de boia de ardei dulce
sare şi piper după gust,
o legătură de mărar şi câteva crenguţe de cimbru,
1 litru de bulion,

Modul de preparare:
Carnea afumată se spală bine în mai multe ape şi se curăţă de straturile mai groase de grăsime. Se pune apă la fiert, într-o oală de mărime mijlocie, iar când apa a dat în clocot, se adaugă carnea afumată şi o linguriţă de sare. Se spumează dacă e nevoie. După vreo 30 de minute de fiert, se scoate carnea şi se lasă deoparte să se răcească puţin. Carnea se scoate apoi de pe os şi se taie în bucăţi.

Între timp, varza se taie în bucăţele, se freacă cu sare şi se lasă deoparte să se înmoaie.
Morcovii se taie în rondele subţiri, iar ceapa curăţată şi ardeii se toacă mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă, apoi se taie în cubuleţe.

În oala în care se fierbe ciorba, se pune untura la încălzit, apoi se adaugă pe rând ceapa, morcovul şi ardeii mărunţiţi. După câteva minute se pune boiaua de ardei, apoi imediat, varza, stoarsă bine de sucul pe care l-a lăsat. Se pun apoi cubuleţele de roşii şi bucăţile de carne. Se toarnă peste, apa în care a fiert carnea şi bulionul. Se pun apoi câteva fire de cimbru şi o parte din mărarul tocat pe deasupra şi se presară puţin piper.
Dacă mai e nevoie, se toarnă puţină apă, astfel încât nivelul lichidului să fie câţiva cm deasupra verzei.

Ciorba se lasă să fiarbă la foc potrivit până când varza se înmoaie. La sfârşit se poate drege cu câteva linguri de smântână în care s-a încorporat o lingură de făină. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să mai dea câteva clocote, după care se ia de pe foc. Se presară pe deasupra cu restul de mărar. Se dau prin flacără 1-3 raci, se arunca in oală și se pune capacul pentru a o aromă specială ciorbei.

Poftă bună!

Etichete: , ,


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. A început în presa scrisă, iar la TVR Craiova este angajat de 12 ani. A debutat în televiziune ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 25.01.2021

La „Regiunea în Obiectiv”, de la 18.30, la TVR Craiova, este alături de noi prof. univ. dr. Leonardo Geo Mănescu – director INCESA-UCV, si ne vorbește despre finalizarea proiectului „Antreprenoriat  pentru o viață activă / 37 de întreprinderi /  96 de locuri de muncă”. Apoi, răsfoim revista de cultură ,,Scorpion” împreună cu Valeru Ciurea – […]

România în bucate – Țăst Show cu Saramură de pui rudărească

Dacă e sâmbătă, e Țăst Show la emisiunea Romania în bucate, de la ora 11.00, cu Doru Ciolacu și gazde deosebite din Oltenia, care ne prezintă găteli delicioase!🎤 În meniu: 🍎 ciorbă de roșii la ceaun; 🍗saramură de pui rudărească; 🥖pâine în țest. Vizionare plăcută!

Regiunea în obiectiv – 19.01.2021

Astăzi, la ,,Regiunea în Obiectiv”, în direct la ora 16.00 pe TVR3 și de la 18.30 la TVR Craiova, Vlad Drăgulescu, director artistic al Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu” Craiova, ne vorbeşte despre maratonul teatral HEKTOMERON – 100 de zile/100 de poveşti /100 de ţări. Apoi, aflăm detalii despre cum se desfăşoară în judeţul Dolj a […]

România în bucate – Țăst Show la Novaci

Echipa de la TVR Craiova împreună cu Doru Ciolacu și gazdele noastre minunate, Magerie Gabi și Marioara Babu, au pregătit în ediția de astăzi un #tastShow delicios: tocană de coadă de bou, păpăraie de hribi și bulz. Vă așteptăm!🥖🧂👩‍🍳

România în bucate-#țăstShow oltenesc în Brabova, Dolj

O ediție specială a unui #țăstShow realizat de echipa TVR Craiova, în comuna Brabova, din județul Dolj. În meniu, așa cum v-am obișnuit, rețete specifice zonei, pregătite cu ingrediente naturale, savuroase, din grădină. Începem cu o gură de țuică de prună, servită din trochiță (în imagini veți observa și recipientul din care se toarnă băutura […]