Rețeta de joi: Urzici frecate cu mălai (rețetă din bătrâni)

INGREDIENTE:
500 de urzici,

1 linguriţă de sare,

150 g mălai,

2-3 linguri de ulei,

1 legătură de ceapă verde sau o ceapă de mărime potrivită,

leuştean, pătrunjel verde tocat mărunt

Modul de preparare:

Se aleg urzici tinere şi fragede. Acestea se spală bine sub jet de apă în mai multe ape, până când impurităţile de pe frunze şi firicele de nisip sau pământ sunt îndepărtate.

Urzicile se opăresc în apă fiartă, iar după ce au scăzut şi dau în primele clocote, se scot cu ajutorul unei spatule. Zeama în care au fost opărite urzicile nu se aruncă. Aceasta poate avea diferite întrebuinţări. De exemplu, se poate folosi la clătirea părului pentru a întării rădăcinile, sau se poate bea câte un pahar dimineaţa.

Se pun din nou la fiert în apă fiartă și se lasă cam 15 minute, până când codiţele urzicilor se pătrund. Urzicile fierte se scot din apă şi se lasă deoparte într-o sită pentru a se scurge de excesul de apă.

Între timp, într-o tigaie sau cratiţă de mărime potrivită, se adaugă uleiul apoi se pune ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă din când în când până când ceapa se înmoaie şi devine sticloasă, apoi vasul se ia deoparte.

Cât sunt încă calde, urzicile se toacă mărunt şi se pun într-un castron. Peste urzici se presară cam o treime din cantitatea de mălai şi se freacă bine cu ajutorul unei linguri de lemn, până când urzicile devin ca o pastă.

Urzicile frecate se toarnă în vasul cu ceapa, apoi în funcţie de consistenţa dorită se adaugă 2 sau 3 căni din zeama în care au fiert urzicile şi se amestecă bine.

Se dă la foc mic cam 10 minute, după care se adaugă restul de mălai în ploaie. Se lasă să fiarbă în continuare încă un sfert de oră, amestecând încontinuu, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului.

La sfârşit, se potriveşte de sare, se presară leuşteanul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se ia de pe foc. În funcţie de zonă şi de preferinţe, se mai poate adăuga mujdei de usturoi sau hrean ras.

 

Poftă bună!

Etichete: ,


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare