Săptămâna Patimilor – Joia Mare

În Joia Mare ne reamintim că Hristos este prezent pe acest pământ în Sfânta Euharistie sub chipul pâinii și al vinului. Și mai este prezent sub chipul tuturor oamenilor asupriți, încercați de suferințe și nedreptăți. Iubindu-i pe acești mici frați ai Săi, îi arătăm dragostea noastră.

Dragostea este virtutea creștinească supremă, este mijlocul care ne stă la îndemână pentru a ne dovedi umanitatea și creștinătatea. 

În Sfânta și Marea Joi, Biserica prăznuiește patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de taină, adică predarea înfricoșătoarelor Taine, Rugăciunea cea mai presus de fire din Ghetsimani și Vânzarea Domnului.

Îl descoperim astăzi pe Dumnezeu Cel ce spală picioarele omului și care a rânduit ca și noi să facem la fel. Pentru că a zis: ,,Voi mă numiți pe mine Învățătorul și Domnul și bine ziceți căci sunt. Deci dacă Eu Domnul și Învățătorul v-am spălat vouă picioarele voastre, și voi sunteți datori să vă spalați picioarele unii altora, pildă v-am dat vouă ca și voi să faceți la fel” (Ioan13,12-15). Este o poruncă a Mântuitorului de a ne smeri unii în fața altora.

Cina cea de taină, ultima cină pe care a avut-o Domnul Hristos împreună cu ucenicii săi înainte de Sfintele Sale Pătimiri, când a rânduit ca cele ce le-a făcut El atunci, acolo, să se facă în continuare spre pomenirea Lui, căci luând pâine în sfintele sale mâini a sfințit, a binecuvântat, a frânt și a dat ucenicilor săi, zicând: ,,Luați, mâncați, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”. Asemenea a luat și paharul după cină zicând: ,,Beți dintru acesta toți, acesta este sângele Meu al legii celei noi care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 20-30). În Sfânta Evanghelie de la Luca și în Epistola I către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel se afirmă că Domnul Hristos după ce a spus aceste cuvinte a rânduit: ,,Aceasta să faceți întru pomenirea Mea” (Luca 22, 19; I Cor. 11, 25), și așa se întâmplă la fiecare Sfântă Liturghie.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani, când Domnul Hristos l-a rugat pe Tatăl Ceresc să treacă paharul suferințelor de la El dacă este cu putință și a precizat că vrea să împlinească voia Părintelui Ceresc, pentru că a zis: ,, Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească” (Matei. 26, 39).

Trădarea și prinderea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, arestarea lui în grădina Ghetsimani, când Iuda l-a sărutat și i-a zis” ,,Bucură-te, Învățătorule” (Matei 26, 49), și când cei care au venit împreună cu el l-au prins pe Domnul Hristos și l-au dus la judecata lor.

În fața Sfântului Potir cu dumnezeieștile, sfintele, nemuritoarele, cereștile și de viață făcătoarele Taine ale lui Hristos, noi spunem Mântuitorului:,, Nu-ți voi da sărutare ca Iuda, nu voi spune Taina Ta vrăjmașilor Tăi; ci, ca tâlharul mărturisindu-mă, strig Ție: Pomenește-mă, Doamne, întru împărăția Ta”.

 

Realizator: Anca Țoghe 
Invitați:

  • Stavrofora Ambrozia Şerban, Stareţa Mănăstirii Hurezi
  • Preotul Viorel Dică, parohul Bisericii Harșu din Craiova

Editor imagine: Luminița Iova

Invitati: Ambrozia Şerban, Viorel Dică,




Emisiuni Recente