Realizator și moderator Mirela Giodea
Invitat CĂTĂLIN DAVIDESCU – critic de artă
Cu cărțile pe față vorbim în această ediție despre Brâncuși și Avangarda din România, o perspectivă mai puțin abordată în raportările la opera brâncușiană, adusă acum în prim plan de expoziția pusă sub acest generic, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova.
Proiectul expozițional, curatoriat de Cătălin Davidescu, este o premieră absolută pentru România și aduce în discuție legăturile sculptorului cu arta românească, după plecarea sa la Paris. Brâncuși, cel mai important artist născut în România, a manifestat o atitudine reținută față de toate încercările de racordare a creației sale la mișcările artistice din prima jumătate a secolului XX.
În pofida acestei rezerve, a acceptat invitația de a participa la o serie de expoziții colective ale generației noi, din țara sa natală și a avut o relație specială cu tinerii avangardiști din România. Expoziția organizată de Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Galeria „Dada” din București, având ca parteneri Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, aduce pe simeze piese din perioada artizanală a lui Brâncuși alături de lucrări ale unor nume importante ale avangardei românești precum Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Irina Codreanu sau Milița Petrașcu.
În cadrul emisiunii este inclus și un interviu cu Cristinel Popa, întemeietorul Galeriei DADA, un important colecționar de artă de avangardă.