Ouă vopsite cu coji de ceapă și cozonaci cărora pentru a le dărui o aromă aparte, gospodinele pun frunze de mușcată. De fiecare dată, înainte de Paște, satul mehedințean Crainici devine raiul bunătăților pregătite după rețete tradiționale, preluate de la bunici. Și ca să fie și mai gustoase, delicatesele sunt pregătite la foc, sau în cuptoare vechi din cărămidă, așa că este nevoie de multă pricepere din partea gospodinelor.
Și pregătitul cozonacului pentru masa de Paște pare un ritual bine stabilit, păstrat cu strășnicie. După ce toate ingredientele, păstrate la temperatura camerei au fost amestecate, foarte important este frământatul cozonacului.
O artă este și coptul cozonacilor în cuptorul de cărămidă, la foc, motiv pentru care gospodina trebuie să fie foarte pricepută la potrivitul temperaturii.
Și cum dintr-un cuptor bine potrivit, iese un cozonac auriu și rumenit, gospodinele sunt bucuroase că vor avea pe masa de Paște bunătăți făcute cu pricepere.