De mâine toamna vine calendaristic în România, iar în podgorii a început deja pregătitul primului vin al acestui an. Culeși manual sau mecanizat, strugurii rubinii ori galbeni precum bobițele aurii, ajung după ce sunt zdrobiți în crame, acolo unde se transformă în mustul dulce și fructat. După o perioadă secetoasă, ploile din ultimele săptămâni au venit ca o binecuvântare pentru vie și se anunță o toamnă bună, cu rod bogat și, desigur, vinuri de soi.
La crama de pe Dealul Stârmina recoltatul strugurilor a început de două zile. Este și primul an când se culege mecanizat, iar utilajul abia cumpărat va contribui la creșterea calității vinului, pentru că selectează doar boabele foarte bune calitativ.
Mecanizarea a fost necesară și pentru că era tot mai dificil cu forța de muncă, iar achiziționarea ei înseamnă o eficiență și mai mare.
Din câmp, strugurii ajung la presă și după selectare, în tancurile de decantare, unde ulterior la temperatură controlată mustul fermentează. Dar să degustăm și primul roze al anului 2022.
Când vine vorba de an, administratorii cramei se declară mulțumiți. Deși nu suficiente, ploile din ultima perioadă au salvat producția și va fi un an bun, cu vinuri de calitate.
În Mehedinți sunt 6 crame, care totalizează împreună mai bine de 756,5 de hectare de vie nobilă. Producția totală estimată este de de aproximativ 6,8 milioane de kilograme de struguri.