Rapița este planta care a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat.
Așa arată o cultură de rapiță. O cultură pe care Dumitru Lixandra a pariat. Și nu greșit. Un sfert din cele peste 500 de hectare pe care le lucrează pe raza comunei doljene Afumați este cultivat cu rapiță.
Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte atenția către această cultură. În Dolj s-a cultivat în acest an cea mai mare suprafață – mai mult de 24.000 de hectare, o creștere de peste 1.000 de hectare față de anul trecut. Aproape 90 la sută din producția de rapiță ia calea exportului.
Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant.














