Casa și grădina: Crizantema

Profesorul biolog Marian Niță ne aduce detalii despre etimologia, originea, cerințele ecologice și utilizarea așa numitei flori de aur, crizantema. 

Denumire științifică: Chrysanthemum L.

Familia: Compositae

Etimologie:
În limba greacă „chrysos” înseamnă „aur” și „anthemos”  „floare”, deci „floarea de aur”, cu aluzie la culoarea aurie a primei specii descrise.

Origine:
Genul Chrysanthemum cuprinde specii anuale și perene, originare din Europa și Asia, glabre sau păroase, cu florile tubuloase sau ligulate, în calatidii solitare sau dispuse în corimbe și frunzele întregi, zimțate si segmentate.


Cunoscute și cultivate cu 500 de ani î.e.n. în China, au pătruns în Europa în anul 1789 și au cunoscut o largă răspândire.

Chrysanthemum x hortorum ( denumirea actuală este Dendranthema x grandiflorum) originară din China a rezultat din hibridarea mai multor specii, dintre care cele mai importante sunt: Chrysanthemum indicum3 și Chrysanthemum morifolium.
În cultura modernă, Crizantemele, plante de zi scurtă, se cultvă fie pentru flori tăiate, fie ca plante la ghiveci.

Cerințe ecologice:
Crizantemele pentru flori tăiate se cultivă în sere semicalde, unde se asigură o temperatură de 15-18 gr. C., cât mai constantă.
Unele soiuri au exigențe mai reduse, de 15-16 gr. C. Lumina trebuie dirijată conform valorilor prezentate în fișele care sunt furnizate de producătorii de material săritor, unde în funcție de soi, se indică perioadele de întuneric și lumină, în vederea obț5 de flori la date pprecise. Solul trebuie să fie permeabil și foarte bine pregătit.

Utilizare: Se recoltează când 50% din flori sunt deschise și se păstrează în camere frigorifice la +4/+6 gr. C.: UR 60-70%, ( în apă, eventual cu o soluție de pretratare), până la valorificare. Ca floare tăiată, se păstrează foarte bine în apă timp de 2-3 săptămâni.Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 04.05.2021

Hristos a Înviat! De la ora 16.00, în direct pe canalul TVR3 și la TVR Craiova, vine „fata cu danțu’”, îndrăgita interpretă de muzică populară OLGUȚA BERBEC, la emisiunea REGIUNEA ÎN OBIECTIV. Ne aduce piese de pe cel mai recent album al său și ne povestește cum au fost sărbătorile pascale pentru ea. Vizionare plăcută!🎤🤗🌹

Casa și grădina: Cerceluș

Denumirea științifică: Fuchsia L. Familia: Oenotheraceae Etimologie: Genul a fost denumit după numele botanistului german L. Fuchs, care a trăit în secolul al XVI-lea. Origine: Genul Fuchsia cuprinde circa 50 de specii originare din America de Sud și Nouă Zeelandă. Cuprinde arbuști cu frunze opuse, verticilate sau alterne, cu marginea întreagă. Florile pendente, de culori […]

Regiunea în obiectiv – 26.04.2021

Invitate: AIDA IONESCU, manager Scoala Populara de Arte „Cornetti” și prof. Camelia Popescu – secția dansuri populare Piscu Vechi. Avem și un premiu oferit de Auchan – un coș plin cu bunătăți pentru masa de Paște. Sunați pe parcursul ediției la 0251.406.195 pentru a vă înscrie la concurs. Succes! Vizionare plăcută!

Regiunea în obiectiv – 20.04.2021

De la ora 16.00, în direct pe TVR Craiova și TVR3, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați sunt: 🎼LIVIU OLTEANU, ce ne aduce piese frumoase din folclorul oltenesc, dar și o masă îmbelșugată, tradițională, cu preparate de post și 🎤IRINEL CĂNURECI – șef sectia de etnografie Muzeul Olteniei Craiova, […]

Regiunea în obiectiv – 15.04.2021

Astăzi, de la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, live pe YouTube si Facebook, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitată este Oana Andreia Sambrian – cercetător științific III dr. Academia Română din Craiova. Tema discuției: împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole. Discutăm despre prognoza meteo […]